Udovičić: Odluka UEFA kontradiktorna i nepravedna

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić izjavio je danas da je odluka Evropske fudbalske unije (UEFA) o prekinutoj utakmici između Srbije i Albanije najblaže rečeno kontradiktorna i najavio da će pružiti podršku FSS, ukoliko odluči da podnese žalbu.

Disciplinska komisija UEFA registrovala je prekinutu utakmicu u Beogradu između Srbije i Albanije službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srpsku selekciju kaznila sa oduzimanjem 3 boda u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.

Takođe, Srbija će naredne dvije utakmice kao domaćin u kvalifikacijama igrati bez prisustva publike, dok će FSS i FS Albanije platiti i novčanu kaznu od po 100.000 evra.

“Kaznu UEFA prema našem savezu, najblaže rečeno, vidim kao kontradiktornu i nepravednu, šta god da bude navedeno kao obrazloženje i razlog za donosenje iste. Nelogično je da se oduzmu tri boda, a da se istovremeno i pobedi jer se time anulira pobeda, a dalje postavlja pitanje šta je smisao službenog rezultata ako je ovo efekat. Ubeđen sam da će se FSS žaliti i za to ima moju punu podršku”, naveo je Udovičić.

On je dodao da kao ministar sporta smatra da sport u svemu uvijek treba da ostane van bilo kojih vidova uticaja, pa i uticaja politike, jer bez toga sport gubi svoj osnovni smisao.

“Na ovoj utakmici svakako to nije bio slučaj. Ne bih voleo da jedna tako značajna organizacija kao što je UEFA svojom odlukom zapravo učini suprotno i učini da se ovakvi vidovi jasnih političkih namera koji su realizovani na sportskom terenu na ovaj način učine nekažnjenim, odnosno minimalno kažnjenim”, poručuje Udovičić.

Prema njegovim riječima, posebno je potrebno imati u vidu da su dimenzije i posljedice koje su mogle da nastanu, a koje su na svu sreću blagovremeno spriječene intervencijom organa države Srbije i odgovornim, sportskim ponašanjem srpskih reprezentativaca i najvećeg dijela navijača, kao epilog malo je reći neprimjerenog i nesportskog akta albanske strane, mogle da budu znatno teže.

“Ako se takav čin ne sankcioniše i albanska strana za isti samo snosi novčanu sankciju onda je to otvaranje vrata za incidente najvećih razmjera u oblasti sporta, a posebno na fudbalskim terenima koji okupljaju najveći broj ljudi”, zaključuje Udovičić.