Pantanijeva majka: Marko se plašio da pobijedi na Điru 1999.

[dropcap]RIM[/dropcap] Majka itaijanskog bicikliste Marka Pantanija, koji je preminuo 2004. zbog prekomjerne doze kokaina, sumnja da je njen sin ubijen i u prilog tome danas je otkrila da se on plašio da pobijedi na Điru 1999.

“Pronašla sam dijelove hartije među njegovim stvarima na kojima je napisao da se plaši da pobijedi”, rekla je Tonina Pantani za “Gazetu delo sport”.

Ona je dodala da joj je Marko oduvijek govorio “kako ne razumije zašto mu govore da izgubi, kada je on cijelog života učen da da sve od sebe u jednoj biciklističkoj trci”.

Ranije ove nedjelje dvije posebne naknadne istrage pokrenute su povodom smrti italijanskog bicikliste.

Kako se spekuliše, Pantani je možda bio primoravan da izgubi Trku kroz Italiju 1999. kako kladioničari povezani s mafijom ne bi izgubili ogromnu sumu novca.

Pantani je posljednji biciklista kome je pošlo za rukom da “veže” pobjede na Điru i na Tur de Fransu 1998.

On je bio na samo dva dana od ukupne pobjede na Điru 1999, kada je diskvalifikovan u Madoni di Kampiljo. Zvanično, Pantani je isključen iz Đira zbog malo povećanog nivoa crvenih krvnih zrnaca.

Javni tužilac Karlo Sotani sada istražuje eventualnu umiješanost mafje u događaje od 5. juna 1999, kada je policija ispratila Pantanija sa Đira.

“Gazeta delo sport” je danas preneo da je jednom od vodećih kriminalaca Renatu Valanzaski u zatvoru 1999. rečeno da se kladi protiv Pantanija “jer on neće završiti trku”.

Pantani se vratio takmičenjima 2000, kada je osvojio dvije etape na Tur de Fransu.

Tužilac Sotani ne isključuje povezanost isključenja Pantanija sa Đira 1999. i njegove smrti 2004.

Tužilac u Riminiju Paolo Đovanjoli istražuje eventualnu mogućnost da je Pantani ubijen, a ne da je preminuo od prekomjerne doze kokaina.

“Gazeta delo sport” je prenijela da je Pantani u hotelskoj sobi pronađen sa povredama glave, vrata, nogu i zglobova.