Markesu nova titula, Lorencu pobjeda

[dropcap]TOKIO[/dropcap] Vozač Repsol Honde Mark Markes odbranio je titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata na Velikoj nagradi Japana, na kojoj je slavio Horhe Lorenco.

Lorenco je trijumfovao na stazi „Tvin Ring Motegi“ ispred Markesa, koji je titulu odbranio zahvaljujući tome što je kroz cilj prošao ispred timskog kolege Danija Pedrose i Valentina Rosija na Jamahi, piše B92.

Njima dvojici se na podijumu pridružio ’Doktor’, koji se tako izjednačio sa Pedrosom u generalnom plasmanu, ali će se njih dvojica na poslednje tri trke boriti za drugo mjesto sa Lorencom. Markes tri trke prije kraja sezone ima 82 boda više o Rosija i Pedrose, dok je Lorenco samo tri boda iza.

Markes je zahvaljujući drugom mjestu već u Japanu postao najmlađi dvostruki svjetski šampion u istoriji i prvi vozač koji je uspio da odbrani titulu poslije Rosija u najjačoj klasi. Takođe, mladi Španac je prvi poslije Kenija Robertsa koji je u svoje prve dvije sezone u kraljevskoj klasi osvajao titule, 1978. i 1979. godine.

Mladi Španac je u februaru ove godine napunio 21 godinu, a u Motegiju, na Hondinom domaćem terenu došao je do svoje četvrte titule svjetskog šampiona, pošto je prethodno po jednom bio najbolji u klasi do 125 kubika, 2010. godine, i kategoriji Moto 2, 2012. godine.

Samu Veliku nagradu Japana u potpunosti je obilježio Lorenco, koji je vozio sjajno od samog starta, kada je poveo Rosi. Španac ga je pretekao u petom krugu i od tada se nije osvrtao, dok je ’Doktor’ neko vrijeme vodio veliku borbu sa Markesom, ali na kraju nije mogao da mu uzvrati i odloži odluku o šampionu. Lorenco je, inače, u Japanu postao prvi vozač koji je pored Markesa ove sezone trijumfovao više od jednog puta, i to pošto je do prve pobjede ove sezone došao prije samo dvije nedjelje u Aragonu.