Panfili: Nole eksplozivan kao vozač Formule 1

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Srpski teniser Novak Đoković operisan je dva puta zbog bolova u vratnom dijelu kičme, otkrio je Adolfo Panfili, italijanski ortopedski hirurg, u intervjuu “Gazeti delo sport” ističući da je Nole “perfektna mašina”.

Đoković nikada nije pričao u javnosti o operacijama, a Panfili tvrdi da je s njim počeo da sarađuje prije dvije godine, kada je Novak imao bolove u vratu prilikom servisa, prenose Nezavisne novine.

“Otkrili smo diskopatiju i bila su dovoljna dva manja zahvata robotskom hirurgijom da riješimo problem. S obzirom na to da je Nole perfekcionista, tražio je od mene da ga pratim i na Vimbldonu, US Openu i Montrealu”, izjavio je Panfili.

On je dodao da je Đokovićeva povreda zadobijena u Monte Karlu brzo tretirana, ali da se nije radilo o povredi zgloba.

“Novak je mislio da je riječ o bursitisu, ali čim je došao u Rim vidio sam da je riječ o problemu s vratom. Dovoljan je bio manji zahvat da bol nestane”, rekao je doktor.

Panfili je dodao da je 24. jula 2013. Đoković bio podvrgnut brojnim testovima u Institutu za sportsku medicinu Italijanskog olimpijskog komiteta u Rimu kako bi napravio profil.

“Novak je nevjerovatan, najviše me je podsjetio na vozača Formule 1 Džodija Šektera. On je jedan od najboljih sportista kada je u pitanju eksplozivnost. Zahvaljujući testu njegovih aminokiselina, pripremili smo multivitaminski koktel za poboljšanje izdržljivosti”, izjavio je Panfili.

Đoković je trenutno u Parizu, gdje odrađuje posljednje treninge pred nastup na Rolan Garosu (počinje u nedjelju), ali drugog tenisera svijeta i velikog humanitarca ne zaboravljaju u Osnovnoj školi “Bora Stanković”, koju je pohađao u Beogradu. Danas su mu mališani te škole poslali čestitku za 27. rođendan.

Zdravka Marjanović, direktor škole, nije bila u mandatu kada je Nole bio učenik, ali s ponosom priča o njegovoj pomoći školi.

“Kada sam 2005. počela da radim ovde, nisam ni znala da je đak ove škole, a već za Novu godinu je stigao prvi kombi igračaka, koje smo dali svoj deci od prvog do četvrtog razreda. Jedne zime smo bili specijalno pozvani u Sporski centar ‘Šumice’ kada su svi učenici dobili paketiće. Uvek misli na naše đake, a čak je pre dve godine odlučio da nam pokloni tenisku školu, opremu i teren. Napravljen je projekat, međutim nismo dobili lokacijsku dozvolu jer škola nije uknjižena na celoj parceli. Kada se reši papirologija, biće i to realizovano”, rekla je Marjanovićeva za sport.blic.rs.

Šampion želio petice

Svetlana Karan, profesor biologije u OŠ “Bora Stanković” u Beogradu, odlično se sjeća Đokovića.

“Novaka i sada prepoznajem u toj upornosti i strpljivosti, u postizanju rezultata. Znate li kako je bio uporan da nauči gradivo, da bude spreman. Dolazio je na razredne ispite, ali je hteo da bude dobar učenik, da dobije peticu. Kako se sada bori za trofej, takva je bila borba za peticu”, istakla je Karanova.