Fetel sjeda u Alonsov bolid

[dropcap]RIM[/dropcap] Bivši predsjednik Ferarija Luka di Montecemolo potvrdio je ono o čemu se već dugo spekuliše – po završetku ove sezone Fernando Alonso će napustiti italijansku ekipu, a skoro je sigurno da će ga zamijeniti vozač Red Bula Sebastijan Fetel.

“Fernando odlazi zbog dva razloga. On želi da radi u novoj sredini, a istovremeno je u godinama kada ne može predugo da čeka prije nego što krene ponovo da pobjeđuje. Razočaran je što nije ništa osvojio sve ove godine i traži novi izazov”, objasnio je Di Montecemolo.

Alonso, dvostruki svjetski šampion s Renoom (2005. i 2006.), u Ferari je došao 2010. i ostao pet sezona. Godine 2010. i 2012. se borio za titulu do posljednje trke, ali oba puta ga je nadmašio Sebastijan Fetel, čovjek koji bi trebalo da ga zamijeni u crvenom bolidu.

Gdje će Španac nastaviti karijeru, zasad nije poznato. Iako nije ljubitelj Meklarena, s kojim ima ružno iskustvo, čini se da nema izbora i da će morati voziti za njega. Druga mogućnost je Lotus, uz znatno manju platu i bolid sumnjivog kvaliteta, o čemu Alonso ozbiljno ne razmišlja. Treća opcija je da odmori godinu dana od Formule 1, te da se trka na “24 sata Le Mena”.

Iako Fernando takvu mogućnost odbacuje, mediji su se raspisali o potpisivanju njegovog prijatelja i bivšeg šefa Stefana Domenikalija za ekipu Audija, a za Nijemce vozi još jedan njemu blizak čovjek, Mark Veber, kojeg je Španac posjetio u boksu tokom ovogodišnje trke.

“Ovo je definitivno atraktivna kategorija trkanja. Jednog dana ovdje ću sigurno nastupiti”, rekao je tada Alonso.

Fetel, njemački 26-ogodišnji vozač, ima četiri titule u nizu s bolidom “bikova”, ali je već nakon jedne neuspješne sezone odlučio da napusti ekipu u čijim je redovima od početka svoje karijere. Ta odluka začudila je mnoge, uključujući i stručnjake, jer Ferari ne izgleda dobro, a kada jedan Fernando Alonso s njim nije mogao da dođe do titule, ni Fetelu neće biti lako da se popne na tron.

“Sebastijan je prihvatio najveći izazov koji postoji u Formuli 1. Čak ni Alonso, najbolji u ovom sportu, nije uspio tamo da postane šampion”, kaže Gerhard Berger, bivši F1 vozač, i dodaje: “Po mom mišljenju, situacija u Ferariju trenutno je previše turbulentna. Ne mogu da vjerujem da Fetel odlazi tamo u ovom trenutku.”

Ipak, treba reći da je i odluka Luisa Hamiltona da pređe u Mercedes prije dvije godine doživjela žestoke kritike, a Britanac se sada nalazi na korak od druge titule u karijeri, dok je Meklaren potonuo.