Oskar Pistorijus poslan na psihijatrijsku procjenu

[dropcap]KEJPTAUN[/dropcap] Južnoafrička olimpijska i paraolimpijska atletska zvijezda Oskar Pistorijus moraće da se podvrgne jednomjesečnoj psihijatrijskoj procjeni kako bi se utvrdilo da li je bio krivično odgovoran kada je na Valentinovo prošle godine ubio svoju djevojku.

Sutkinja Tokozile Masipa je kazala da se Pistorijus mora prijaviti u pretorijsku bolnicu “Weskoppies”, jednu od najuglednijih ustanova za mentalno zdravlje, kao spoljnji pacijent na razdoblje do 30 dana, počevši s 26. maja.

Procjena bi trebala utvrditi da li je “optuženi usljed mentalne bolesti ili mentalnog oštećenja u vrijeme počinjenja delikta bio krivično odgovoran za delikt koji mu se pripisuje i da li je bio sposoban spoznati zlu narav svog djela”.

Pistorijusu prijeti doživotna kazna zatvora ukoliko bude proglašen krivim za ubistvo svoje djevojke Rive Stinkamp koju je ubio u svom domu u Pretoriji 14. februara 2013.

Njegova kuća je bila osigurana vrhunskim zaštitnim sistemima, a Pistorijus ponavlja da je četiri puta pucao u vrata kupaonice jer je mislio da se unutra nalazi provalnik.