Nove informacije o stanju Bjankija

[dropcap]TOKIO[/dropcap] Porodica Žila Bjankija u utorak je objavila kakve tačno povrede glave je pretrpeo mladi Francuz u udesu tokom Velike nagrade Japana.

25-godišnji Bjanki je i dalje na odeljenju intenzivne njege bolnice u Jokaičiju i njegovo stanje je kritično, ali stabilno, piše B92.

Njegova porodica potvrdila da je pretrpio povredu koja se zove ’diffuse axonal’, koja je obično posljedica sila pri velikom ubrzanju, a potom udaru glave, koja utiče na nerve u mozgu. Ozbiljnost takve povrede može da varira.

„Ovo je veoma težak period za našu porodicu, ali poruke podrške koje je Žil dobio širom svijeta su nam malo sve olakšale. I zbog toga se svima zahvaljujemo. Bolnica će nastaviti da prati Žilovo stanje i da ga liječi, a dalje informacije o njegovom stanju biće objavljene kada bude vrijeme za to“, stoji u saopštenju porodice Bjanki.

Do teškog udesa je došlo kada je Bjanki bočno udario u kran koji je bio pored staze da bi iznio bolid Adrijana Zutila, koji je prethodno izletio. Incident se desio u samom finišu trke, a zbog njega je istaknuta crvena zastavica.

Porodica Bjanki se takođe zahvalila predsedniku Medicinske komisije Svetske automobilske federacije Žeraru Sejlanu i Alesandru Fratiju, poznatom neurohirurgu, koji je doputovao u Japan na zahtjev Ferarija. Podsjetimo, mladi Francuz je bio prvi polaznik Ferarijeve akademije i već godinama je pod ugovorom sa italijanskim timom.

„Oni su stigli u bolnicu u utorak i sastali su se sa osobljem koje se stara o Žilu da bi bili potpuno informisani o njegovom stanju da bi mogli sve da prenesu porodici. Profesori Sejlan i Frati istakli su da je bolnica pružila odličnu negu Žilu i zahvalili su se svojim japanskim kolegama“, dodaje se u saopštenju.