Todorić: Sistem funkcioniše, titula je satisfakcija

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Sportski direktor košarkaškog kluba Partizan Dragan Todorić ocijenio je danas da je nova šampionska titula velika satisfakcija za sve u klubu i dodao da je sezona uspješna, uprkos tome što crno-bijeli neće naredne sezone igrati u Evroligi.

Partizan je 13. put zaredom osvojio pehar namijenjen šampionu Srbije, pošto je u finalnoj seriji plej-ofa pobijedio najvećeg rivala, Crvenu zvezdu, sa 3:1.

“Ponovo smo šampioni, ali mislim da je ova titula jedna od najteže ostvarenih. Ona možda nema neki veliki značaj, ali je satisfakcija jer smo nastavili niz osvajanja trofeja. Ovo je sistem koji je napravljen godinama i koji funkcioniše. Nisam sumnjao da će na kraju biti uspešna sezona, iako sam bio pokoleban posle prvog meča finalne serije i poraza od Zvezde”, rekao je Todorić u intervjuu Tanjugu.

On je dodao da su crno-bijeli imali mnogo problema tokom cijele sezone, ali da su mu najteže padali oni “koji su bili spolja” upućeni.

“Nijedan klub koji pretenduje na trofeje nije pretrpeo toliko udaraca i problema. Bilo ih je više spolja nego na terenu i to je ono što me brine. Na terenu znamo da se ponašamo jer je to naš reon. Bilo je dosta gušenja, ali smo na kraju uspeli najviše zahvaljujući igračima koji su pokazali karakter. Verujem da će većina od njih napraviti dobre karijere”, rekao je sportski direktor crno-bijelih.

Partizan poslije 13 godina igranja u Evroligi nije obezbijedio plasman za narednu sezonu, jer je u polufinalu Jadranske lige poražen u Beogradu od Cedevite.

“Nažalost, desilo se da nismo obezbedili najjače evropsko takmičenje posle poraza na jednu loptu i moramo to da prihvatimo. Mnogi veliki klubovi igrali su Evrokup i tu nema nikave degradacije. Evroliga nam je bila bitna zbog sponzora kako bismo mogli da preživimo. Sada je situacija takva da će ih biti manje ili neće uopšte”, naveo je Todorić.

Odustajanjem Cibone od nastupanja u najelitnijem evropskom takmičenju otvorila se mogućnost da Partizan zaigra u kvalifikacijama kao domaćin u Beogradu, ali Todorić vjeruje da su male šanse da se to desi.

“Nisam siguran da će Beograd organizovati kvalifikacije, pogotovo ako Crvena zvezda ode direktno u Evroligu, kao što se priča. Nismo opterećeni tom situacijom; čekaćemo da vidimo kakve su zamisli Jadranske lige i ULEB-a, pa ćemo se prema tome ponašati. Moje mišljenje je da Beograd neće dobiti organizaciju. Nisam siguran da bi se Grad prijavio da je Zvezda obezbedila Evroligu, ali voleo bih da me demantuju”, naveo je Todorić.

Todorić je naglasio da država treba da izdvaja novac za najveće klubove u Srbiji.

“Država bi trebalo da proceni da li joj je Partizan potreban, a verujem da će sada biti još manje novca za klubove. Niko ne može da me ubedi da za četiri ili pet vrhunskih klubova u Srbiji nema novca. Jedini koji nema finansijskih problema je KK Crvena zvezda, koji od nastanka novog koncepta igra sa sve većim budžetom i rezultat toga je – ništa”, rekao je Todorić.

On je dodao da je komesar za suđenje Dragan Gogić donio štetne odluke po Partizan poslije prvog meča finalne serije, zbog kojih su razmišljali da odustanu od igranja.

“Komesar je doneo odluke kakve je doneo. Želeo je da prouzrokuje našu reakciju da ne igramo i da Zvezda uzme titulu. U toj situaciji igrači su prelomili da izađu na teren. Kasnije se desilo ono što niko nije očekivao, a to je da dobijemo tri puta u nizu”, kazao je Todorić.

On je istakao da vjeruje da će trener Duško Vujošević i sljedeće sezone predvoditi crno-bijele.

“Pitanje da li ostaje je za njega. Verujem da ima snage i volje da naredne sezone predvodi tim. Da nije imao snage ne bismo sada pričali o tituli. Posle poraza od Cedevite podigao je ekipu na način koji on to najbolje zna i on je jedan od najzaslužnijih, ako ne i najviše”, zaključio je Todorić.

Todorić je čestitao košarkašima Crvene zvezde na sportskoj igri i dodao da je incident iz prvog meča bio u žaru borbe, ali da je na kraju pobijedio sport.