Lijepa do bola

[dropcap]ASTANA[/dropcap] Kažu da ljepota otvara sva vrata, ali to, čini se, u slučaju osamnaestogodišnje kazahstanske odbojkašice Sabine Altinbekove nije baš tako.

Nedavno je završeno juniorsko prvenstvo Azije u odbojci, a glavna priča sa ovog takmičenja je upravo Altinbekova, koju bi saigračice najradije da izbace iz svog tima jer je… previše lijepa!?

Sabina je izazvala pravu senzaciju u Kineskom Tajpeju, gdje je s nacionalnom selekcijom došla na šampionat. Publika u Tajpeju je prosto poludjela za njom. Prije nego što je došla na šampionat bila je skoro nepoznata, a s prvim izlaskom na parket uslijedio je pravi bum.

Smatrajući je ljepoticom kakvu odavno nisu vidjeli, skoro svi sa tribina su htjeli da se fotografišu s njom, da je upoznaju, da dobiju autogram. A, to ih je, kažu ostale članice njenog tima, totalno dekoncentrisalo pa su zauzele tek sedmo mjesto na takmičenju, a mogle su mnogo bolje da nije bilo crnokose ljepotice.

Altinbekova je ni kriva ni dužna navukla gnjev saigračica, koje nisu mogle da podnesu što ona dobija toliku pažnju. A ta pažnja je veoma brzo počela da se širi po internetu, pa nju više desetine hiljada ljudi sada prati na društvenim mrežama. Pritom nisu svi iz Kineskog Tajpeja, nego ima i njenih obožavalaca iz Vijetnama, Japana, Južne Koreje, Malezije, Filipina, Kine…

I selektor ženske juniorske reprezentacije Kazahstana u odbojci, Nuran Sadikov, kaže da je sve vrlo brzo postalo neizdrživo.

“Nemoguće je raditi ovako. Publika se ponaša kao da postoji samo jedna igračica na cijelom šampionatu. Oni uopšte ne prate utakmicu i šta se dešava na terenu, već samo bulje u nju. Ostale igračice kao da nisu tu”, kazao je on.

Sabina kojoj je ljepota u ovom slučaju samo odmogla, pomalo je zbunjena svime što se dešava i moli navijače da smire strasti.

“Prijalo mi je sve to u početku, ali sada je stvarno počelo da se pretjeruje. Želim da se posvetim igranju odbojke i da po njoj budem poznata, a ne po nečemu drugom”, kazala je Kazahstanka, ali uzalud.

Već ima milion obožavalaca, neko je njen lik već pretvorio u crtani lik, a novine širom Azije su prepune njenih fotografija.