Kroz šah podučavaju djecu o životu

[dropcap]NJUJORK[/dropcap] Jedna škola u Bruklinu (Njujork) kao da proizvodi šahovske šampione.

Škola pod nazivom Intermediate School 318 ili I.S. 318, do sada je osvojila 32 šahovske titule, pa čak pobjeđivala srednje škole na državnom šampionatu.

Šah je u toj školi jednostavno način života.

“Šah šalje djeci važnu poruku”, kaže Džon Galvin, koordinator šahovskog programa i zamjenik direktora škole. “Većina djece u našoj školi dolazi iz ne baš najsrećnijih porodičnih okruženja: znači, nemaju mnogo pomoći u svojim mladim životima. Stoga vjerujemo da naš program ovu djecu uči da ipak mogu postati neko i nešto u životu. Kada naši učenici pobjeđuju kolege iz najboljih privatnih škola u zemlji, i najbolje škole, to očigledno šalje vrlo moćnu poruku.”

Tokom školske godine u timu je 80 učenika, a u vrijeme ljetnjeg raspusta 40, piše Glas Amerike.

Oni se uče mnogim vještinama igrajući šah: planiraju unaprijed, donose odluke, nose se s posljedicama.

“Kada čitate, vaša je mašta sa pričom koju čitate. Takav je i šah – morate upotrijebiti maštu. Morate pratiti šta radi vaš protivnik, čime vam prijeti”, kaže djevojčica Samanta Dong.

“Volim šah jer je to igra strategije. Jednostavno, uživam da je proučavam”, dodaje Rašad Bog.

“Pomaže i u radu s matematikom, pomaže u čitanju, pisanju… Uz sve to je i zabavno”, kaže učenik Robert Galperin-Levin.

Šahovski program ove bruklinske škole je postao poznat širom svijeta. Norveški velemajstor, koji je trenutno najbolji u svijetu, Magnus Karlsen, posjetio je školu 2012. kako bi tada čestitao novokrunisanim državnim šampionima.

A nagrađivani film “Brooklyn Castle” upravo govori o uspjesima ovog tima. Škola je odnijela do sada na stotine trofeja. Direktor Erik Vindli naglašava da je ono najvažnije što šah osigurava za ovu djecu – šansa za uspjeh.

“Svako dijete može igrati šah – bilo da je stidljivo, otvoreno, da ima puno prijatelja, ili ih nema… Šah je igra koju svako može igrati, a kada jednom započnete, teško je prestati”, otkriva Vindli.

Pobo Efekoro, koji je diplomirao šahovski program pri školi i sada dobio stipendiju za koledž, trener je djeci ovog ljetnjeg raspusta.

“Cijeli život je jedna velika partija šaha. Morate znati kada povući pravi potez, kada ste sučeljeni s teškom situacijom, morate znati kada napraviti pauzu i razmisliti kako dalje… S obzirom na sve to, ja sam danas u stanju da ta pravila primjenjujem u životu, da odlučujem o svojoj budućnosti”, kaže Efekoro.

Oko 98 posto igrača šaha u školi I.S. 318 uspješno završi srednju školu, a većina ih ide dalje, na fakultet.