Grad koji je preporodila Olimpijada

[dropcap]SOČI[/dropcap] Ruski grad Soči, koji se nalazi na obali Crnog mora, jedna je od najposjećenijih destinacija domaćih turista koji nisu u mogućnosti da putuju u inostranstvo, piše Anadolu Agency (AA).

Ime grada Sočija odjeknulo je svijetu nakon što je postao domaćin ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara, što je privuklo i mnogbrojne investitore koji su u ovom gradu prepoznali turistički potencijal.

U gradu je u posljednjih nekoliko mjeseci otvoren veliki broj objekata, a nakon održavanja Olimpijskih igara slika grada je potpuno promijenjena. Grad Soči, sa opsežnim infrastrukturalnim promjenama, izgrađenim objektima i uređenim ulicama te prugom paralelno uz obalu, postao je ruska prestonica domaćeg turizma.

Soči, koji ima oko 350.000 stanovnika, pored vrlo dobro razvijenog urbanog dijela, bogat je i zelenilom jer se nalazi na padinama dva brda na obali Crnog mora.

Zimske olimpijske igre 2014. organizovane u Sočiju prve su održane na prostoru Rusije nakon raspada Sovjetskog saveza. Grad Soči u isto vrijeme je i grad u kojem vrlo često odmara ruski predsjednik Vladimir Putin, a nerijetko je i mjesto održavanja sastanaka visokih ruskih zvaničnika.

U Sočiju će biti vožena i trka Formule 1.