Gimnastičarka Kaća Zec djevojčica sa bezbroj talenata

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Kaća Zec, iako ima samo deset godina, više od tri godine uspješno se bavi gimnastikom, a iza sebe već ima brojne nagrade s takmičenja na kojima je nastupila, dok je nedavno osvojila i prvo mjesto na Kupu gradova BiH.

Više puta učestvovala je na republičkim takmičenjima, zatim na Evropskom prvenstvu, te raznim drugim, kako ekipnim, tako i individualnim takmičenjima, a kako kaže, trenutno se priprema za državno prvenstvo.

“Uvijek sam voljela da gledam gimnastiku, naročito takmičenja. Nije mi bilo teško na početku jer sam uz pomoć trenera iz Gimnastičarskog kluba Spartak, koji su jako strpljivo radili sa mnom, postepeno učila osnovne pokrete. Ima stvari za koje sam mislila da ih nikada neću naučiti kao što je recimo flik-flak, ali brzo sam to savladala”, priča Kaća za Nezavisne novine.

Ova talentovana djevojčica, pored gimnastike, pokazala je kreativnost na više strana, te se tako aktivno bavi pisanjem i crtanjem, a strastveni je ljubitelj knjiga, od koji su joj najdraže one o životinjama jer jednog dana želi da postane veterinar. Pored toga, pohađala je časove hip-hopa, folklora i grnčarstva, koji su joj se jako dopali. Međutim, zbog mnoštva obaveza nema dovoljno vremena da nastavi s ovim aktivnostima iako ima veliku želju.

Ova kreativna djevojčica ide u peti razred, te pored mnoštva aktivnosti i iscrpnih treninga nimalo ne zapušta školu. Njen talenat su prepoznali i nastavnici, a radovi joj krase školske zidove i časopise.

“Kaća je još kao beba imala vrlo specifične pokrete, a način na koji je izlazila iz krevetića ostavljao nas je bez teksta. Ona je zaista neobično talentovana za razne oblasti. Još prije upisa u školu bila je član dječjeg odjeljenja gradske biblioteke. Pročitala je toliko knjiga da ne znamo kako sve to uspijeva, ali je u svemu podržavamo”, kaže baka Nada Hoptijan.

Ljubav prema pisanju kod ove djevojčice razvila se uz pomoć pročitanih knjiga, a njeni literarni radovi često izlaze u školskim novinama. Pored toga, voli da crta, a omiljene teme su joj životinje i priroda.

“Obožavam sve životinje osim škorpija, koje mi nisu baš lijepe. Imala sam dosta kućnih ljubimaca, sada imam samo psa, ali uživam da sa djedom brinem o životinjama. Volim i dinosauruse pa su me zanimale knjige o njima i arheologija. Nikada nisam voljela barbike ni lutke. Nekako su mi ružne i plaše me. Igrala sam se s ponijem, figuricama životinja i lego kockicama, a sa sestrama volim da smišljam predstave”, priča Kaća.

U slobodno vrijeme voli da odgleda pozorišnu predstavu, film, ali I da posjećuje razne izložbe i kreativne radionice.

“Najveću radost mi predstavljaju unuke, u čijem društvu zaista uživam. Porodično su sve nadarene za gimnastiku, iako moram priznati da je Kaća pomalo iznad prosjeka. Djed im je takođe bio jako uspješan u ovom sportu”, kaže baka Nada.

Ovu djevojčicu sa bezbroj talenata u svemu podržavaju roditelji, koji podstiču njenu kreativnost i želju za novim iskustvima, a od njih je naslijedila ljubav prema čitanju.