Demirović: Kasparov je diktator, BiH mu ništa ne duguje

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Slavni ruski šahista Gari Kasparov je poslao otvoreno pismo Šahovskoj uniji BiH u kojem je izrazio razočarenje odlukom da Unija podrži Kiršana Iljumžinova za predsjednika FIDE.

Kasparov je optužio Uniju da je prodala svoj glas njegovom protivniku. Optužbe je odbacio predsjednik Sead Demirović, koji je u razgovoru za portal Klix.ba izjavio da je odluka donesena konsenzusom saveza koji egzistiraju u BiH.

“Šahovska unija BiH se sastoji iz tri saveza – Republike Srpske, Herceg-Bosne i Federacije BiH. Svi su glasali za Kirsana Iljumžinova. Gari Kasparov nije imao nikakav program, dok Iljumžinov nudi razvoj šaha, uvođenje šaha u škole, pomoć savezima kojima ne pomaže država. Mi, na primjer, nismo dobili nijednog feninga od države. Sa Iljumžinovim smo dogovorili da imamo određeni broj turnira i juniorsko prvenstvo na koje dolaze djeca s roditeljima, na kojem možemo zaraditi”, izjavio je Demirović.

Ističe da slavni šahista želi da se bavi politikom i da Šahovsku uniju BiH to ne interesuje.

“Kasparov želi da se bavi politikom, a nas šahiste ne zanima politika. Nismo željeli ulaziti u sukob, pogotovo što smo znali da će ubjedljivo izgubiti, baš kao i prošli put. Dobio je samo 24 glasa, što je zapravo ništa. To su glavni razlozi zbog kojih su svi glasali za Iljumžinova. Odluka je donesena koncenzusom”, ponovio je Demirović.

Objašnjava da je Kasparov pogrešno interpretirao riječi podrške. Demirović smatra da on nije sposoban voditi FIDE.

“Bili smo na sastanku kod tadašnjeg premijera Mustafe Mujezinovića i Kasparov je nešto pobrkao. Rekao je Mujezinoviću da mi naredi da glasam za njega. Premijer je tada rekao da niko ništa ne može narediti, niti ja sam odlučujem. Sve ovo je smiješno, on se služi nekim alternativnim, gotovo diktatorskim metodama, a to ne prolazi. On ništa ne nudi. Da, ima ime, sjajan je šahista, dugogodišnji smo prijatelji, ali to nema veze, jer on ne može upravljati svjetskom šahovskom organizacijom. On je suviše diktatorski raspoložen i između njega i Putina, vjerujte mi, mala je razlika”, pojasnio je Demirović.

Prema njegovim riječima, Kasparov je pokušao da “izlobira glas”.

“On je zvao hrvatske članove preko Vlade i ubjeđivao ih da će se prodati nacionalni interes ako se ne glasa za njega, jer on ima hrvatsko državljanstvo”, rekao je predsjednik Šahovske unije BiH.

Kasparov se pozivao na činjenicu da je tokom rata igrao šah u Sarajevu te da je nastupao i za Bosnu, koja je osvojila Evropski kup, nadajući se da će zbog toga dobiti glas iz BiH. Tvrdi i da mu je Demirović to i obećao. Ovaj je to demantovao.

“Igrao je za nas, ali mu je sve plaćeno. Svaki fening mu je isplaćen. Bilo je usluga, ali mu je plaćeno. Nisam ja rekao da ćemo glasati za njega. To je rekao Muhamed Pašić iz Šahovskog saveza Federacije BIH, ali je to rekao u ležernom tonu. Podrazumijevalo se da ponudi program, jer bez programa neće niko glasati. Da je iko bio za Kasparova, iz bilo kojeg od 3 saveza, mi ne bi mogli usvojiti odluku da glasamo za Iljumžinova”, zaključio je Demirović.

Kasparov ima program

U izjavi gospodina Demirovića desio se krupan propust. Naime, on je ustvrdio kako Kasparov nema program, te stoga nisu mogli glasati za njega. To nije tačno, istakao je Zlatko Klarić, hrvatski velemajstor i saradnik Garija Kasparova.

Na predizbornom sajtu Gari Kasparova: http://kasparov2014.com/, program stoji oko 10 mjeseci.

“Inače, Iljumžinov je napao taj program s obrazloženjem kako je veći dio već u programu FIDE”, navodi Klarić.

Mandat

Šahovska unija BiH djeluje u sastavu kojem je 2013. istekao mandat, saznaju Nezavisne novine.

Sastanak Upravnog odbora na kojem je odlučeno o podršci Iljumžinovu održan je 22. jula. Bila je to jedina tačka dnevnog reda, što čudi jer već 1. avgusta počinje Olimpijada i bilo je za očekivati da se na tom sastanku utanače detalji o nastupima muške i ženske reprezentacije u Norveškoj.

Međutim, kako saznajemo, sve je po tom pitanju odlučeno u telefonskim kontaktima pojedinih članova Upravnog odbora.