Brzi remiji u 4. kolu, previd Kožula

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Četvrto kolo na A turniru 44. međunarodnog šahovskog turnira “Bosna 2014”, koji se održava u Sarajevu, obilježilo je nekoliko brzih remija na prvim tablama.

Ruski predstavnici Evgenij Glejzerov i Aleksandar Rahmanov su brzo sklopili primirje, a nedugo nakon njih su istim rezultatom završene partije Kurajica – Jovanović i Palac – Šebenik.

Najzanimljiva partija je igrana na drugoj tabli između Zdenka Kožula i Mustafe Jilmaza. Iako se nakon otvranja činilo da će Jilmaz kreirati ozbiljne probleme bivšem evropskom šampionu, turski reprezentativac je nakon nekoliko nepreciznosti došao u veoma tešku poziciju. U ključnom momentu i tehnički dobijenoj poziciji Kožul je napravio veliku grešku, pa je partija završena u korist Jilmaza. Na taj način se Jilmaz pridružio vodećem dvojcu iz Rusije, Rahmanovu i Gleizerovu.

Stanje na tabeli je: Rahmanov, Glejzerov i Jilmaz 3½, Kožul, Jovanović, Kovačević i Kurajica 3…

Top mečevi u sljedećem kolu su: Rahmanov – Jilmaz, Kožul – Glejzerov i Jovanović – Kovačević.

Na B turniru samo dva igrača imaju maksimalan učinak – IM Rajko Bogdanović i Amar Salihović.

Bogdanović je ubjedljivo savladao FM Nihada Hodžića, dok je Salihović bio bolji od FM Roberta Veleskog iz Makedonije.

Njihov susret je neminovan u sljedećem kolu, a najozbiljniji konkurenti su im FM Srđan Zelenika, Goran Vajić i Lazar Stavnjak.

I dalje su najuspješnije šahistkinje Laura Unuk i Gabriela Koskoska, a njima su se sa tri poena pridružile Mila Žarković iz Srbije i Teja Vidić iz Slovenije.

Stanje na tabeli: Bogdanović i Salihović 4, Zelenika, Vajić i Stavnjak 3½…

U sljedećem kolu borba za vrh tabele se očekuje u partijama: Bogdanović – Salihović, Zelenika – Stavnjak i Simić – Vajić.