Adnan Ćatić prepustio titulu Semu Solimanu

[dropcap]KREFELD[/dropcap] Svjetski bokserski prvak Adnan Ćatić, alias Feliks Šturm, nije odbranio titulu po IBF verziji u sinoćnoj borbi u Krefeldu protiv Australijanca Sema Solimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Ćatić je, kao i uvijek kada se bori u Njemačkoj, imao veliku podršku publike koju čine građani porijeklom iz BiH.

Prve dvije runde su protekle u ispitivanju snaga dva protivnika. Nijedan od boraca nije želio rizikovati i preuzeti inicijativu, pa ni sudije nisu imale mnogo posla. Početak treće runde je bio nešto žešći, a Soliman je dobio sudijsko upozorenje zbog udaranja Ćatića u potiljak. Četvrta runda je prošla u istom ritmu. U petoj rundi je australijski bokser bio daleko aktivniji od Ćatića, a zadao je i nekoliko udaraca. Do kraja borbe Soliman je bio daleko aktivniji borac, zadavao je više udaraca i češće pogađao bh. boksera pod njemačkom zastavom.

Sudije su na kraju donijele jednoglasnu odluku da je novi svjetski prvak Sem Soliman.

Ovo nije bila prva borba ovih protivnika. U februaru prošle godine Soliman je porazio Ćatića. Borba je naknadno poništena jer je Australijanac koristio nedozvoljena sredstva.

Iz 46 profesionalnih borbi Ćatić je 39 puta izašao kao pobjednik, dok je poražen 4 puta. Tokom karijere, Ćatić je imao dva neriješena meča, dok je prva borba protiv Solimana ostala bez ocjena.

Sav prihod od borbe biće utrošen za pomoć građanima BiH koji su ugroženi katastrofalnim poplavama i klizištima. On je tako održao obećanje koje je dao kada su poplave zahvatile BiH. Tada je napisao: “Prvo borba, a onda ćemo pomoći BiH”.