Neurohirurg tvrdi: Šumaherovo stanje se neće popraviti

Mihael Šumaher prije više od četiri godine teško je povrijeđen na skijanju i od tada je u komi. Sve vrijeme vrlo malo se zna kakva je zdravstvena situacija sedmostrukog svjetskog prvaka Formule 1.

Poznati neurohirurg Kolin Šif nije liječio Šumahera, ali je za “Associated Press” komentarisao kako u slučajevima poput ovog reaguju pacijenti.

“Šumaher sigurno ne može da razgovara. Možda je u stanju da pokazuje, ili se ljudima oko njega to može činiti, da je nesretan ili da mu je neugodno. Ili možda može uživati gledajući svoju djecu ili slušajući muziku koju je volio”, započeo je Šif.

Ali nakon toga iznio je crnu prognozu:

“Priroda povrede i informacije koje se pojavljuju u javnosti sugerišu nam da mu je mozak pretrpio veliku štetu. Posljedica je da njegov mozak ne funkcioniše kao onaj osobe bez oštećenja. Što je duže u takvom stanju, sve je teže očekivati poboljšanja. Njegova situacije se gotovo sigurno neće popraviti”.

Doktor Šif ovako komentariše mogućnost da se Šumaher barem djelimično oporavi:

“Ne može se oporaviti potpuno. Jako dugo je u tom stanju i izgubio je mišiće. Sve i da je otvorio oči i počeo da govori, izgubio je memoriju, a to utiče na ponašanje i kognitivne funkcije te on više nije ista osoba. A što se tiče djelimičnog oporavka – svaki napredak je oporavak”.

Šif demantuje medijska nagađanja da liječenje Šumaherovu porodicu košta 200 hiljada evra nedjeljno. Navedenu svotu naziva pretjeranom.

(Index.hr)