Rozberg namjerno udario Hamiltona!

[dropcap]SPA[/dropcap] Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je njegov timski kolega Niko Rozberg priznao da ga je namjerno udario tokom trke za Veliku nagradu Belgije!

Hamilton i Rozberg su bili na čelu od starta na stazi Spa Frankošamp, vodili su veliku bitku za vođstvo, da bi već u drugom krugu došlo do kontakta u kojem je Britancu stradao pneumatik i trka je praktično bila gotova za njega. Rozberg je, s druge strane, zauzeo drugo mjesto, iza Danijela Rikjarda, koji je došao do treće pobjede u karijeri.

Sam incident je izgledao kao pravi trkački, ali Hamilton tvrdi kako je Rozberg priznao da kontakt nije bio slučajan, prenosi B92.

“Meni je sve izgledalo jasno, ali smo upravo imali sastanak o tome i on je praktično rekao da me je namjerno udario, da je mogao da izbjegne kontakt. Rekao je: ‘Uradio sam to da bih dokazao da sam u pravu’. Baš je to rekao. I, ne morate meni da vjerujete, idite pitajte Tota, Pedija i ostale u timu koji nisu zadovoljni njegovim postupkom”, rekao je Hamilton novinarima. “Moraćete njega da pitate šta je htio da dokaže. A došao je na sastanak i rekao da sam ja kriv.”

Šef ekipe Toto Volf prethodno je rekao da će Mercedes morati da uvede timske naredbe, a Hamilton je istakao da ne zna kako će tim moći da se izbori sa novonastalom situacijom.

“Ne mogu da zamislim šta će tim uraditi sada. Ušli smo u ovaj vikend pozitivno, zaista sam bio uzbuđen. Ostalo nam je još osam trka i zaista je neizvjesno, razdvajalo nas je samo 11 bodova i mislio sam da ćemo ostvariti dobar rezultat za sve nas. Da ćemo se dobro trkati, zato što je ovo nevjerovatno uzbudljiva staza. I sve ovo što se desilo je veoma zanimljivo jer smo u četvrtak imali sastanak na kojem je Niko pokazao koliko je ljut. A ja sam mislio u sebi: ‘Prošlo je tri nedjelje i ti i dalje razmišljaš o tome’. Sjedio je sa svima nama i rekao je koliko je ljut na Tota Padija. Mislio sam da ga je prošlo, ali je uslijedilo ovo”, istakao je Hamilton.

Volf je još prije Hamiltonove izjave najavio da će Rozberg morati da se suoči sa posljedicama svog ponašanja.

“Ovde smo vidjeli granice tapšanja po ramjenu, a to možda nije dovoljno. Ako neko misli da neće biti posljedica, taj nije svijestan šta mi možemo da uradimo. I možemo mnogo toga, ali neću sada ništa više da komentarišem”, rekao je Volf pošto je prethodno naglasio da je Hamiltonu stavio do znanja da Rozberg neće proći bez kazne zbog incidenta.

Šef Mercedesa istakao je da nema još potrebe za paniku, ali je naglasio da je u Belgiji došao kraj politici kakvu je tim vodio do sada.

“Prerano je pričati o detaljima, zato što je suština upravo u njima. Svi smo mi ljubitelji Formule 1 i dužni smo sebi, a i ostalima, da ih pustimo da se trkaju na stazi. Ali, sada je došao kraj jedne filozofije Mercedesa jer smo izgubili vrijedne bodove. Ne želimo da dođemo u Abu Dabi i tamo izgubimo titulu, bilo u konkurenciji vozača ili konstruktora. Nismo još stigli do toga da pritisnemo dugme za samouništenje, ali ako ne reagujemo kako treba, možda dođemo do toga. Jedna je stvar uživati u trkama i pustiti ih da se trkaju, ali ako na kraju sezone izgledate kao budale, to znači da niste ništa dobili od toga”, naglasio je Volf.

Od početka ove sezone Hamilton i Rozberg su imali nekoliko nesuglasica ili incidenata, ako tako mogu da se okarakterišu. Prije Belgije, na Velikoj nagradi Mađarske se desio prethodni, kada su imali različite taktike. Iz tima su Britancu poručili da propusti timskog kolegu, ali je on odgovorio da neće da se pomjeri Rozbergu.

Nijemac je potom preko radija pitao što se Hamilton ne sklanja, da bi na kraju otišao u boks i do kraja trke stigao Hamiltona, koji je bio na trećem mjestu, ali nije uspio da ga pretekne.

Tada su iz tima priznali da su oni pogrešili, a ne vozači. Mada se mislilo da su poslije ljetnje pauze u nastavak sezone ušli hladnih glava, očigledno nije takav slučaj.