Nasmijani Skolari: Moramo odbraniti čast Brazila

[dropcap]BRAZILIJA[/dropcap] Luiz Felipe Skolari pozvao je Brazilce da zaborave polufinalni poraz i okrenu se utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Njihovi snovi o tituli srušeni su u 29. minutu utakmice protiv Njemačke u utorak u Belo Horizonteu nakon kojeg je na semaforu pisalo 5:0. Brazil je do kraja ponižen sa 7:1, a sada je pred njima novi izazov, utakmica u Braziliji protiv Holandije.

“Znam da će onaj poraz označiti moju karijeru”, rekao je Skolari. “Ali, imamo obavezu da krenemo dalje i razmišljamo o sljedećem cilju, što je u ovom slučaju utakmica za treće mjesto. Ušli smo u polufinale, među četiri najbolje ekipe na svijetu, a bilo je tu puno dobrih ekipa koje su ispale prije nas. Znam da je ovo puno manji san od onog kojeg smo svi željeli, ali moramo odbraniti čast Brazila.”

Holanđani su eliminisali Brazilce prije četiri godine, te će domaćinima SP-a ovo biti prilika za osvetu kojom bi se barem malo iskupili za blamažu protiv Njemačke, piše “Goal”.

Biće to 12. međusobna utakmica Brazila i Holandije, a do sada su obje ekipe slavile po tri puta, dok je 5 utakmica završilo bez pobjednika.

Na svjetskim prvenstvima su igrali četiri puta. Obje ekipe imaju po dvije pobjede, a njihov posljednji susret bio je prije 4 godine u četvrtfinalu SP-a u Južnoafričkoj Republici, kada su slavili Holanđani s 2:1.

Brazilcima će ovo biti četvrti put da igraju za treće mjesto, ali prvi nakon 1978. Dobili su dva dvoboja, a jedan izgubili. Holanđani su samo jednom igrali za treće mjesto, i to u Francuskoj 1998, kada ih je u polufinalu nakon jedanaesteraca izbacio upravo Brazil. Kasnije su izgubili i u utakmicu za treće mjesto od Hrvatske.