Asfalt umjesto pijeska u Monci

[dropcap]MONCA[/dropcap] Krovna automobilistička organizacija (FIA) odlučila je da asfaltira zonu izlijetanja na legendarnoj stazi u Monci, što nije naišlo na odobravanje među stručnjacima, kao ni među fanovima Formule 1.

Izuzetno brza desna krivina, koja se prolazi sa više od 200 km/h, bila je jedna od najvećih izazova u kalendaru Formule 1, prije svega zbog pješčane zamke koja je vrebala svakog ko bi otišao preširoko. Svaka greška bila je izuzetno skupa i obično je završavala razbijenim bolidom.

To više nećemo gledati, jer je FIA odlučila da asfaltira zonu izlijetanja oko “Parabolice” iz bezbjedonosnih razloga, tako da će vozači s lakoćom prolaziti završnom krivinom.

“Još jedna sjajana krivina više nije izazov”, komentarisao je ovakvu odluku bivši F1 vozač Karun Čandhok, a F1 fanovi uglavnom se s njim slažu.

Ipak, nekim vozačima sklonim incidentima poput Pastora Maldonada sada je laknuo.

“Ovo je dobra odluka sa bezbjednosnog aspekta, jer je to brza krivina sa ne previše mjesta s vanjske strane. Pristup će biti isti, proći je što brže i efikasnije. Naravno, sada je manji rizik da će neko izletjeti”, zadovoljno je rekao problematični vozač iz Venecuele.