Verstapen piše istoriju

[dropcap]TOKIO[/dropcap] Vozač Toro Rosa, sedamnaestogodišnji Maks Verstapen, postaće u nedjelju na stazi Suzuka najmlađi učesnik neke trke u istoriji Formule 1.

Holanđanin će učestvovati na Velikoj nagradi Japana, čime će oboriti rekord Haimea Alguersuarija, koji je takođe za Toro Roso vozio kad je imao 19 godina.

Već na prvom treningu Verstapen je zabilježio dobar rezultat pošto je zauzeo 12. mjesto, sa samo pola sekunde lošijim rezultatom od timskog kolege Danila Kvijata, što je bio sasvim dovoljan uspjeh da počnu poređenja sa legendarnim Ajrtonom Senom.

Interesantno je i to da zakon u Holandiji ne dozvoljava Verstapenu da polaže ispit za vozačku dozvolu dok ne napuni 18 godina, a ništa ga ne sprečava da učestvuje u najbržem ciklusu na svijetu. I dok su mnogi oduševljeni što će mladi Holanđanin, čiji je otac takođe bio vozač Formule 1, nastupiti u trci, nekadašnji as Meklarena Mika Hakinen upozorava da je on premlad za ovaj sport.

“Formula 1 je sport u kojem nemate luksuz da učite, već u njega morate ući 100 odsto spremni, inače može biti svašta”, kazao je Finac.

Loši vremenski uslovi, posebno najavljeni tajfun “Fanfon”, mogli bi da dovedu u pitanje nedjeljnu trku na stazi “Suzuka”.

Svjetska automobilska federacija (FIA) objavila je da pomno prati razvoj situacije, pošto bi tajfun u nedjelju trebalo da pogodi predeo gdje se nalazi staza. Zbog ozbiljnosti situacije postoji strah da trka bude otkazana, ali ima nekoliko scenarija za dešavanja tokom vikenda. Svi se nadaju da će tajfun promijeniti pravac, a u slučaju da se to ne dogodi, može da se desi da trka bude pomjerena unaprijed u odnosu na predviđeno vrijeme, a možda i čak da bude vožena u subotu.

“Nadam se da ćemo moći da se trkamo; to je najvažnije. Pošto stiže tajfun situacija je komplikovana, ali se svi nadamo da će nas ‘promašiti’. Svakako nas čekaju promjenjivi uslovi i zato sada razmišljam samo kako da izvučemo najbolje u njima”, rekao je Baton.

Prije deset godina tajfun je uslovio odlaganje kvalifikacija u Japanu do nedjelje ujutro pošto su organizatori procijenili da su uslovi previše opasni.

U petak su se vozači pojavili na stazi, a na prvim treninzima najbolje vrijeme imao je dvojac Mercedesa Niko Rozberg i Luis Hamilton.

Po sadašnjem planu, kvalifikacije za VN Japana održaće se u subotu od 7 časova, a trka startuje u nedjelju u 8.