Zvučna košarkaška imena bez angažmana

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Bo Mekejleb, Mikael Želabal, Pops Mensa Bonsu, Milan Mačvan i Majkl Bramos najzvučnija su košarkaška imena koja nemaju klub, prenosi sajt Eurohoops.

Najtraženiji je Mekejleb, koji se afirmisao u Partizanu u sezoni 2009/10, a poslije toga je po dvije sezone proveo u Montepaski Sijeni i Fenerbahče Ulkeru. Prošle sezone u Evroligi 29-ogodišnji plej prosječno je bilježio 11,9 poena, 3,2 skoka i 2,5 asistencije, ali je trener Željko Obradović odlučio da bez njega krene u novu sezonu.

Amerikanac je sada u potrazi za novim klubom, a sajt Eurohoops navodi da će najvjerovatnije morati da prihvati znatno niža primanja u slučaju da želi da ostane u Evropi. Takođe, pominje se Kina, kao i negarantovani ugovor u NBA ligi.

Srpski krilni centar Milan Mačvan napustio je Galatasaraj prošlog mjeseca, a prethodne sezone u Evroligi je imao 6,8 poena, 4,5 skokova i asistenciju. Početkom ljeta govorilo se da bi Mačvan mogao da pređe u Klivlend Kavalirse, ali od toga neće biti ništa, pa će srpski košarkaš čekati ponudu iz Evrope.

Mikael Želabal je već punu deceniju igrač koji je poželjan u rotaciji solidnih evropskih klubova, a tokom karijere nosio je dres Reala, Šolea, Asvela, Šarlroe, Cedevite, Valensije i Himkija. Dva puta se oprobao i u NBA ligi, gdje je u Sijetlu i Minesoti imao epizodnu ulogu. Prošle sezone je igrao za Himki, a na nedavno završenom Svjetskom šampionatu u Španiji prosječno je upisivao 6,1 poen i 2,3 skoka. Eurohoops piše da još nema prave ponude za njega.

Početkom ljeta Pops Mensa Bonsu bio je na korak do Olimpijakosa, ali nije prošao medicinske preglede. To je bio poziv za ostale timove da budu znatno oprezniji, pa 31-ogodišnji Britanac još nije pronašao klub. Prošle sezone je za Galatasaraj u Evroligi prosječno bilježio 8,4 poena i 6,5 skokova, a tokom karijere promijenio je mnogo klubova – Beneton, Granadu, Huventud, CSKA, Bešiktaš…

Bek Majkl Bramos je prošle sezone nastupao za PAO i u Evroligi je imao 6,4 poena i 3,1 asistenciju. Na ne baš dobru sezonu nadovezala se i povreda zbog koje je propustio Svjetski kup, pa je 27-ogodišnji šuter i dalje bez kluba. Igrao je Ljetnu ligu NBA u Las Vegasu, postojali su razgovori s Laboral Kučom, ali Bramosu je još tri mjeseca potrebno za potpuni oporavak.