Vujošević novi selektor BiH

Duško Vujošević (58) biće novi selektor muške seniorske košarkaške reprezentacije BiH. Ova odluka, kako saznaju “Nezavisne”, biće zvanično potvrđena u četvrtak na sjednici Upravnog odbora, čija će jedina tema biti izbor selektora.

Legendarni stručnjak, koji je od prošle sezone trenira francuski Limož, obavio je razgovore sa čelnicima Košarkaškog saveza BiH, nakon kojeg je izrazio spremnost da preuzme kormilo bh. tima. Tako će nakon višesedmične potrage za selektorom popularni Dule naslijediti Damira Mulaomerovića, koji je klupu bh. tima napustio u septembru prošle godine nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Eurobasket.

“Mislim da smo pronašli selektora. Ukoliko se ne desi nešto nepredviđeno, trofejni Duško Vujošević od ove sedmice će biti novi selektor BiH”, rekao je izvor iz KS BiH blizak “Nezavisnim”.

Vujošević slovi za jednog od najboljih trenera na ovim prostorima, posebno za mlade igrače. Proslavio sa na klupi Partizana s kojim je osvojio bezbroj trofeja (pet titula u ABA ligi), čime je postao najtrofejniji trener u istoriji beogradskog tima. Može se pohvaliti da je trenirao i moskovski CSKA u koji je stigao upravo iz Partizana. U reprezentativnoj karijeri sa dosta uspjeha je vodio juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, a kasnije je bio selektor Srbije i Crne Gore, te Crne Gore, koju je prvi put odveo na Evropsko prvenstvo. Pored Vujoševića u najužoj konkurenciji za selektora “zmajeva” su bili Nenad Marković, Dragan Bajić i Adis Bećiragić.

Dok se čeka četvrtak, čelnici Košarkaškog saveza BiH na čelu sa Aleksandrom Fulurijom, predsjednikom, Sejom Bukvom, potpredsjednikom, i generalnim sekretarom Dubravkom Barbarićem održali su juče sastanak sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Iztbegovićem. Vodeći ljudi bh. košarke upoznali su Izetbegovića sa problemima u kojima se nalazi KS BiH, koji prema posljednjim izvještajima ima dug oko 2,5 milion KM.

“Ovo je samo jedan u nizu sastanaka koji ćemo obaviti sa ljudima iz političkog vrha. Nama je potrebna podrška svih državnih i drugih subjekata kako bismo riješili situaciju u kojoj se nalazimo zahvaljujući bivšim strukturama u Savezu. Zadovoljni smo ishodom sastanka, koji nije bio formalne prirode. Izetbegović je voljan pomoći, a istom odgovoru se nadamo i od preostala dva člana Predsjedništva, Mladena Ivanića i Dragana Čovića”, kaže generalni sekretar KS BiH Dubravko Barbarić.

Prvi operativac bh. kuće košarke se nada da će KS BiH na kraju ipak uspjeti izaći iz ove teške situacije, te da će sve reprezentativne selekcije ove godine nastupati na velikim takmičenjima.

“Sigurno je da zajedno možemo pronaći način da se izvučemo iz ove situacije, sve drugo bi značilo odlazak u stečaj i samim tim propast bh. košarke. Mislim da imamo dovoljno vremena da se konsolidujemo”, istakao je Barbarić.

(Nezavisne)