Mikaela Šifrin: Srećna sam što mi ništa nije poklonjeno

Skijaški Mocart, kako je zovu, sa 22 godine jedna je od najboljih skijašica današnjice. Amerikanka Mikaela Šifrin već je srušila mnogo rekorda, a tek se očekuje da zlatnim slovima piše istoriju ovog sporta.

U razgovoru za “Nezavisne” istakla je da jaka konkurencija iz nje izvlači ono najbolje, što se vidjelo i nedavno na Zimskim olimpijskim igrama, gdje je osvojila dvije medalje.

Kada je sa samo 15 godina debitovala u Svjetskom kupu malo ko je vjerovao da će tako brzo da dođe do epiteta jedne od najboljih. Vrijeme radi za nju pa će mnogi rekordi koje drže Lindzi Von, Janica Kostelić, Anja Person… vrlo brzo doći pod znak pitanja.

Trinaestog marta napuniće 23 godine i već sada s ponosom može da kaže da je vlasnik tri olimpijske medalje i četiri sa svjetskih prvenstava, a treba istaći da je pet puta osvajala zlatne medalje. Da je ovo njena sezona iz snova pokazala je petak slavivši u slalomu u Ofteršvangu pa je pet trka prije kraja uspjela da odbrani veliki Kristalni globus koji se dodjeljuje pobjedniku Svjetskog kupa.

To što dolazi iz skijaške porodice samo joj je olakšalo posao da bude uspješna jer je sigurno dosta mogla da nauči od majke Ajlin i oca Džefa, koji su se profesionalno bavili skijanjem.

Prošlog mjeseca u Pjongčangu na Igrama osvojila je dvije medalje (zlato i srebro), što ju je učinilo veoma srećnom. Svjesna jake konkurencije, kaže da je bila spremna da se pomiri s tim da neće osvojiti niti jedno odličje.

“Veoma sam srećna jer mi ništa nije poklonjeno, morala sam da se namučim za te dvije medalje. Bila sam spremna da se s Igara vratim s medaljama, ali isto tako i da ostanem praznih ruku. Osvajanje dvije medalje, od kojih je jedna zlatna, je veliki uspjeh i srećna sam. Svaka ima svoju vrijednost i za mene su posebna oba zlata – ovo iz Južne Koreje, kao i ono iz Sočija prije četiri godine”, rekla je mlada skijašica u eksluzivnom intervjuu za “Nezavisne novine”.

NN: Čestitke za odbranu titule. Koliko je teško konstantno biti u vrhu?

ŠIFRIN: Ne mogu da opišem koliko je teško biti i ostati u vrhu, a to što me jure svi dodatno otežava posao. Osvajanje “Velikog kristalnog globusa” je bila moja najveća želja i niko nije bio srećniji od mene kada sam u tome uspjela prošle godine. I ove godine stvari su izgledale sjajno i već ovog vikenda sam odbranila trofej, što je bio moj najveći cilj ove sezone.

Kompletan intervju pročitajte na portalu Nezavisne.com.