Pot velika želja “zmajeva”

Stefan Pot, košarkaš Partizana, koji je sa dosta uspjeha nosio dres mlađih selekcija reprezentacije Srbije, uskoro bi mogao da obuče dres selekcije BiH.

Kako saznajemo, u Košarkaškom savezu BiH su veoma zagrijani za dvadesetdvogodišnjeg plejmejkera, koji je rođen 15. jula 1994. godine u Bijeljini, a navodno, ni sam igrač nema ništa protiv da obuče dres BiH. U bh. kući košarke svjesni su da bi mladi Pot bio veliko pojačanje za “zmajeve”, ali će se na sve čekati konačna riječ selektora, koji bi uskoro trebalo da bude imenovan.

Pot je ostavio dubok trag u mladim selekcija Srbije, gdje je bio jedan od nosilaca igre, a 2015. je dobio i poziv selektora seniorskog tima Aleksandra Đorđevića da se priključi timu u pripremema za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, ali na kraju, u velikoj konkurenciji nije uspio da izbori avionsku kartu za završno takmičenje.

Malo je poznato da je ovaj talentovani košarkaš sportski put počeo na tatamiju i četiri godine je trenirao karate, da bi se ipak sa 10 godina odlučio na košarku i prve korake je napravio u Subotici, u Sinalko Starsu. Između ostalog, igrao je za Vojvodinu, Asesoft, Metalac Farmakom, Mladost Zemun i na početku ove sezone je obukao dres jednog od najtrofejnijih klubova bivše Jugoslavije.

Kako sezona odmiče, Pot pruža sve bolje partije u dresu “crno-bijelih”, kako u regionalnoj ABA ligi tako i na nedavno završenom Kupu “Radivoja Koraća”, gdje je Partizan poražen u finalu od ljutog rivala Crvene zvezde. Na najbolji moći način iskoristio je izostanak Vilijema Hečera, koji je obolio od salamonele i na posljednjih pet utakmica u regionalnom takmičenju ima prosjek od 10 poena i 4,8 asistencija po utakmici, a u dosadašnjem toku sezone je na parketima ABA lige proveo 14,8 minuta po meču i ima prosjek od 5,7 poena.

Pot je još mlad i sigurno je da bi bio veliko pojačanja za reprezentaciju BiH i u budućnosti bi činio okosnicu tima sa Džananom Musom, Amarom Gegićem, Njegošom Sikirašem, Adinom Vrapcem… Ostaje da “zmajevi” dobiju selektora nakon što je ostavku podnio Damir Mulaomerović nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ove godine. Čelnici BiH bi uskoro trebalo da riješe i to pitanje, a u najužem krugu kandidata navodno su ostali Dragan Bajić, Nenda Marković i Jure Zdovc. Nakon toga ostaje da se vidi da li je Pot u planovima novog selektora.

(Nezavisne)