Ljeto iz snova za Alekseja Nikolića

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Mnogi poznavaoci sporta u našoj zemlji vjerovatno nisu bili upoznati sa informacijom da je jedan košarkaš iz domaćeg prvenstva nastupao na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Mladi plejmejker sarajevskog Sparsa Aleksej Nikolić našao se na završnom spisku od 12 košarkaša koje je odabrao slovenački selektor Jure Zdovc. Ovo je, prije svega, veliko priznanje za najmlađi sarajevski košarkašku klub, a ujedno i velika prilika za 19-ogodišnjeg Nikolića da mnogo nauči trenirajući i igrajući sa velikim imenima svjetske košarke.

Aleksej u razgovoru za Sport033 kaže kako nije mogao da vjeruje kada je saznao da putuje u Španiju.

“Taj osjećaj se ne može opisati. Bio je uistinu nevjerovatan. Saznati da si među dvanaest odabranih… Bio sam svjestan da mi se pružila sjajna prilika da steknem iskustvo koje će mi pomoći u daljem razvoju”, kaže mladi plejmejker Sparsa.

S obzirom da igrački još nije potpuno stasao, ovo će mu biti velika pomoć u njegovom razvoju.

“U ovom periodu karijere se još razvijam kao igrač tako da mi je najbitnije učiti. A gledati i učiti od najboljih je nešto što je neophodno svakom mladom košarkašu kako bi kasnije sve to mogao adekvatno pokazati na parketu”, riječi su jednog od najtalentovanijih evropskih plejmejkera.

On je već na početku svoje karijere dobio priliku da igra protiv NBA superstara.

“San svakog košarkaša je igrati protiv NBA zvijezda. Mislio sam da ću biti impresioniran kada budem igrao protiv njih, ali na parketu je to bilo upravo suprotno. Uspijevao sam da to potisnem i da se fokusiram na svoju igru te da igram najbolje što znam. Uopšte nisam želio da razmišljam da čuvam vjerovatno najboljeg plejmejkera na svijetu”, istakao je svoje impresije mladi Nikolić.

Nakon ljeta iz snova, Nikolić se vratio u Sarajevo gdje je sa KK Spars nastavio pripreme za narednu sezonu. Što se njegove karijere tiče, postojalo je nekoliko opcija da promijeni klub, ali najvjerovatnije ostaje u redovima sarajevskog kluba.

“Još uvijek sam član Sparsa kojima sam zahvalan na svemu dosad. Na meni je da ime se odužim tako što ću davati svoj maksimum kako bi klub postizao što bolje rezultate”, završio je mladi Slovenac razgovor za Sport033.