Košarkaši Srbije poraženi i od Brazila

[dropcap]GRANADA[/dropcap] Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je večeras od selekcije Brazila sa 81:73 (23:16, 25:16, 12:32, 21:9), u utakmici 4. kola A grupe prvenstva sveta u Španiji.

To je drugi poraz izabranika selektora Aleksandra Ðorđevića, pa će u osminu finala Mundobasketa najvjerovatnije sa četvrte pozicije u grupi.

Srpski košarkaši su prethodno pobijedili Egipat (85:64) i Iran (83:70), a izgubili od Francuske (74:73).

Srpski košarkaši su protiv Brazila prošli put od ponora do vrha i natrag. Poslije očajne igre u prvom poluvremenu zablistali su u trećoj četvrtini i najavili važan trijumf. Međutim, u posljednjoj dinici meča ponovo su stali i na kraju zasluženo izgubili.

U prve dvije četvrtine srpski tim skoro da nije mogao da se prepozna, uprkos povratku na parket “rovitog” kapitena Nenada Krstića. Veoma loša igra u odbrani, neprecizan šut i smušenost u napadu uticali su da Ðorđevićevi izabranici odigraju najslabije poluvrijeme u dosadašnjem dijelu Mundobasketa.

Brazil je, s druge strane, igrao odlično u tom periodu. Agresivni, brzi i veoma motivisani košarkaši južnoameričke selekcije potpuno su dominirali pod oba koša, pa su, predvođeni raspoloženim Barbosom i Vijerom, na odmor otišli sa čak 16 poena prednosti (48:32).

U nastavku meča, međutim, reprezentacija Srbije zaigrala je kao preporođena, najavljujući veliki preokret. Trojkama Miloša Teodosića, Stefana Markovića i Bogdana Bogdanovića smanjena je prednost rivala (54:50, 55:53), a potom je Nemanja Bjelica donio i vođstvo iz slobodnih bacanja (57:55).

Srpski tim je napravio seriju 27-7, a kada je Teodosić još jednom trojkom donio prednost od 62:58 sve je govorilo da pobjeda ne može izmaći.

U posljednjoj četvrtini, međutim, uslijedio je veliki, neočekivani pad u igri i kola su krenula nizbrdo. Brazilci su se ponovo razmahali, Srbija je za sedam i po minuta postigla samo 3 poena i poraz je bio neizbježan, iako je Teodosić minut i po prije kraja donio kakvu-takvu nadu (74:71).

Ništa u završnici utakmice nije funkcionisalo kako treba u redovima srpskog tima, pa je Brazil bez većih problema osigurao značajnu i ubjedljivu pobjedu.

U poslejdnjem, 5. kolu Srbija igra sutra od 22 sata protiv domaćina Španije.

Statistika

Večerašnji meč odigran je u dvorani Munisipal pred oko 4.000 gledalaca, a sudili su Hristodulu (Grčka), Mejberi (Australija), Vajland (Kanada).

Srbija: Teodosić 14, Simonović 3, Jović 2, Bogdanović 8, Bjelica 8, Marković 10, Kalinić, Birčević 8, Krstić 7, Raduljica 11, Katić, Štimac 2.

Brazil: Mačado, Neto 2, Hetshajmer, Tejlor 2, Garsija 6, Uertas 6, Barbosa 16, Varežao 4, Dovanoni 7, Ilario 7, Marselinjo 21, Spliter 10.