Igor Dodik: ABA liga 2 odlična za bh. košarku

Mislim da bi druga ABA liga bila odlična stvar za bh. košarku jer postoji veliki jaz između kvaliteta lige u BiH i takmičenja u ABA ligi, a drugi nivo takmičenja na Jadranu bi bila odlična prilika za timove poput Mladosti i Leotara da se kvalitetom približe najjačim timovima regiona.

Rekao je ovo za “Nezavisne” Igor Dodik, generalni menadžer Košarkaškog kluba Igokea, o aktuelnim problemima klubova u BiH, a smatra da je slična situacija i u regionu.

“Krka je ove sezone ispala iz ABA lige i velika je šteta što će oni naredne godine igrati samo prvenstvo Slovenije, a slična je situacija i u ostalim zemljama gdje nacionalne lige nisu dovoljno jake. Sigurno je da bi druga ABA liga dosta poboljšala kvalitet timova i napravila bolje igrače”, zaključio je Dodik.

Igokea je ove sezone osvojila peto mjesto u ABA ligi, a odbranila je i trofej u Kupu BiH. Dodik ne krije zadovoljstvo učinjenim tokom sezone.

“S obzirom na budžet za stručni štab i dovođenje igrača koji je bio najniži u ABA ligi mogu da kažem da je sve u dosadašnjem toku sezone odlično odrađeno. Naš cilj je bio opstanak na Jadranu, što je ostvareno jako rano, pet kola prije kraja regularnog dijela takmičenja. Peto mjesto i pobjeda nad Partizanom u posljednjem kolu je kruna svega što je urađeno u sezoni. Prezadovoljni smo učinkom košarkaša gdje bih istakao kolektiv, a ne pojedince u prvi plan. Timski su odlično odradili sezonu zajedno sa Draganom Bajićem, trenerom ekipe, u kojeg nikad nisam imao sumnje, ali moram priznati da me iznenadio”, kazao je Dodik.

Igokea je na početku sezone ispala u plej-ofu za ulazak u FIBA Ligu šampiona, a kasnije je odbila da nastupa u FIBA Evropa kupu, a Dodik smatra da je to bila olakšavajuća okolnost za ekipu.

“Koliko je teško igranje na dva fronta najviše se pokazalo na primjeru Mornara, koji nas je prešao u plej-ofu za FIBA LŠ i mnogo se mučio tokom sezone. Za igranje u Evropi je potrebno dosta vremena, mnogo širi roster ekipe i mislim da smo imali sreće što ove godine nismo igrali evropska takmičenja, što se na kraju i pokazalo. Eventualno igranje u Evropi naredne sezone nismo još razmatrali. Kad bude zasjedao Upravni odbor kluba odlučićemo i o tom pitanju”, kaže Dodik.

Tokom sezone “igosi” nisu dovodili pojačanja, a ekipu je jedino napustio Brendon Fortenberi, sa kojim je raskinut ugovor. Već u subotu tim iz Aleksandrovca počinje borbe u Ligi 6, u kojoj brani titulu prvaka BiH. U derbiju prvog kola Igokea u Sarajevu gostuje Bosni. Tim ne bi trebalo da trpi velike izmjene.

“Mislim da niko neće odlaziti do kraja sezone. Što se tiče pojačanja imamo u vidu jedno pojačanje… Ne bih da pričam o imenu i poziciji, sve će se znati za dva do tri dana. Odbrana titule je posljednji korak i cilj u ovoj sezoni”, zaključio je Dodik.

U klubu se nadaju da će u narednoj sezoni imati veći budžet i podršku sponzora.

“Mi nastojimo da obezbijedimo veći budžet u odnosu na ovu sezonu, ali s obzirom na ulaganja i klimu u košarci – sponzora je sve manje. Mi smo mnogo radili na uspjesima i imidžu kluba i nadam se da će to sponzori prepoznati”, rekao je funkcioner Aleksandrovčana.

Partizan najgledaniji

Košarkaški klub Partizan je najgledaniji tim u ligaškom dijelu ABA lige. Prema zvaničnim podacima ABA j.t.d. lige, “crno-bijeli” su i ove godine najgledaniji tim kako na domaćem terenu, tako i ukupno. U prosjeku, na 13 mečeva koje su igrali kao domaćini u hali “Aleksandar Nikolić” i Hali sportova “Ranko Žeravica” bila su 4.492 gledaoca. Ukupno, u gostima i na domaćem terenu Partizan NIS takođe drži prvo mjesto u ABA j.t.d. ligi sa prosjekom od 3.883 gledaoca po meču.

Bolden najbolji mladi igrač

Košarkaš FMP-a Džona Bolden proglašen je za najboljeg mladog igrača ABA lige ove sezone. Bolden je dobio čak 39 odsto glasova u izboru trenera, navijača i Komisije ABA lige, pobijedivši ispred šutera Partizana Vanje Marinkovića (19,4 odsto) i centra Mega Leksa Alfa Kabe (9,32). Australijanac je ove sezone prosječno bilježio 12,9 poena, 7,2 skoka i 1,8 asistencija po meču.

(Nezavisne)