Hidžabu i turbanu nije mjesto u sportu

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Svjetska košarkaška federacija (FIBA) donijela je privremenu odluku, koja se odnosi na period od dvije godine, da je igračima i igračicama dozvoljeno da nose vjerska obilježja na glavama, poput turbana i hidžaba.

U Republici Srpskoj su izričiti da takvim vjerskim elementima nije mjesto na sportskim terenima.

Po automatizmu, odluka FIBA je primjenjiva i u dvoranama BiH. Međutim, s obzirom na to da je na ovim prostorima ne tako davno vođen građanski rat sa brojnim elementima vjerskog i na činjenicu da je BiH još duboko podijeljeno društvo, te da je svako vjersko pitanje osjetljivo, veoma je neizvjesno da li će ovo pravilo naći i praktičnu primjenu, piše Glas Srpske.

U Ministarstvu porodice omladine i sporta Republike Srpske kažu da je odluka FIBA katastrofalna.

“Nije hidžabu i turbanu mjesto u sportu! Ne znam kako neko zamišlja da je sprovede u BiH. Mi se borimo protiv nasilja na sportskim terenima i priredbama, a nošenje hidžaba i turbana bi u ovom osjetljivom području mogla biti inicijalna kapisla za nešto što niko ne želi. Ako se po mišljenju FIBA tako poštuju ljudska prava i slobode, pa da li će biti svi na zemaljskoj kugli ispoštovani i na šta će ličiti sportska borilišta u tom slučaju?! Kako će neko igrati košarku u Francuskoj koja je zabranila nikab i hidžab. Stvarno neshvatljivo”, ističu u ministarstvu.

Boris Spasojević, predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske,  istakao je da odluku FIBA treba prilagoditi uslovima u BiH.

“Hidžab i turban na sportskim terenima su za države gdje je demokratija na mnogo višem nivou nego u BiH. Predstavnici tri košarkaška saveza – Republike Srpske, Herceg Bosne i BiH – treba da sjednu i razgovaraju o ovoj temi. S obzirom na to da je na ovim prostorima nedavno bjesnio rat, nošenje hidžaba i turbana na košarkaškim terenima moglo bi da izazove incidente sa nesagledivim posljedicama. Primjenu ove odluke bi privremeno trebalo odgoditi”, jasan je Spasojević.

Elmedin Konaković, predsjednik Košarkaškog saveza BiH, istakao je da je ova asocijacija obavezna da primjenjuje odluke FIBA.

“Svakom sportisti prepuštamo na volju da procijeni da li da nosi hidžab i turban. Mislim, ipak, da u BiH nije sazrelo vrijeme za takve stvari. Ne znam nijednog košarkaša ili košarkašicu u BiH koji nose ova vjerska obilježja. Neki mediji su malo senzacionalistički pisali o ovoj temi, a s obzirom na to da je predizborno vrijeme, to dobija i druge konotacije. Treba razdvojiti politiku i sport”, izričit je Konaković.

FIBA je donijela odluku da se pravilo primjenjuje u naredne dvije godine, kao privremeno rješenje. U obrazloženju su istakli da “hidžab i turban nisu predmeti koji mogu povrijediti druge igrače”. Iz FIBA su poručili i da će odluku o nošenju hidžaba i turbana na košarkaškim terenima produžiti pokaže li se dobrom u prethodne dvije godine.

Prije nekoliko mjeseci inicijativu za donošenje odluke o odobravanju nošenja turbana i hidžaba igračima i igračicama u FIBA je podnijela profesionalna košarkašica iz BiH Indira Kaljo, koja živi i igra u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mujanović

Svojevremeno najbolja košarkašica svijeta Razija Mujanović smatra da sport treba razdvojiti od vjere.

“Sport je sport, vjera je vjera. Vjera se nosi u duši. Najbitnije je da znaš ko si i šta si. Međutim, na terenu treba da budemo svi isti”, rekla je Mujanovićeva za agenciju Anadolija.

Džudo

Nedavno je na jednom velikom džudo takmičenju uz dozvolu organizatora nastupila takmičarka sa hidžabom.

“To je bio problem, jer je organizator svjesno preuzeo rizik za tu džudistkinju. Naime, prilikom zahvata u džudu moglo je doći do davljenja takmičarke tom maramom, kojom joj je bila zamotana glava”, kazao je član OK BiH i majstor džuda Milanko Mučibabić.