Golgeter Ekvadora prodavao mlijeko da kupi kopačke

[dropcap]SAO PAULO[/dropcap] Jedno od otkrovenja Mundijala svakako je napadač Ekvadora Ener Valensija, koji sa tri gola trenutno dijeli prvo mjesto sa Tomasom Milerom, Arjenom Robenom, Robinom van Persijem i Karimom Benzemom.

Međutim, fudbaler meksičke Pačuke nije uvijek bio uspješan. Prve kopačke kao dječak kupio je skupljajući novac od prodaje mlijeka.

“Ovo sam sanjao još kao dječak kad sam prodavao mlijeko da bih kupio kopačke. Sreća za mene, san mi se ostvario. Ne mogu da vam opišem kako se osjećam. Vrištao sam poslije golova koje sam dao Hondurasu”, rekao je strijelac 7 golova na 6 posljednjih utakmica reprezentacije.

Ekvador je drugi u grupi E, ali u posljednjem kolu igra protiv Francuske. Za prolaz dalje potrebna mu je pobjeda u koju vjeruje mali broj fudbalskih zaljubljenika. Međutim, bilo je malo i onih koji su prije petnaestak godina kupujući mlijeko od dječačića vjerovali da će on jednog dana biti velika zvijezda i ponos Ekvadora.

“Znamo sve o Francuskoj. U dobroj su formi, a mi ćemo morati igrati bolje nego ikada. Pobjeda protiv Hondurasa podigla nam je samopouzdanje”, dodao je Valensija, kojeg poslije ovog prvenstva sigurno čeka transfer u neki jači klub od Pačuke.