Đorđević: Jedinstvo donelo uspeh

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević izjavio je da je uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Španiji posljedica dobre atmosfere u nacionalnom timu.

Srpski košarkaši su osvojili srebrnu medalju, pošto su u finalu izgubili od selekcije SAD (92:129).

“Najvažnija je bila ekipa, jedinstvo, emocija koju smo uspeli uzajamno da pružimo jedni drugima. Mi koji smo postavili postulate pravila igre i vodili igrače kroz celi taj proces, oko dva i po meseca, uspeli smo da upoznamo igrače, da ih otvorimo i da se otvorimo ka njima”, rekao je Đorđević gostujući na televiziji BHT 1.

Đorđević je istakao da mu je stalo do fer-pleja, kako na terenu tako i životu.

“Život je za mene jedno veliko takmičenje, gde jednostavno želiš da budeš što bolji čovek ili da budeš uspešniji. Na kraju se to meri nekim relativnim pojmovima, tako ja mislim i u sportu bez obzira na rezultate i medalje, i za čoveka i za jednog sportistu najbitnije je da ostane kakav je bio čovek. Trebalo bi da budemo isti i u porazu i u pobedi. Taj neki fer-plej je moja zvezda vodilja, jako držim do toga i nikada nikom ne priznam pre odigrane utakmice da je bolji od mene”, istakao je Đorđević.

On je dodao da je u kontaktu s nekadašnjim saigračima iz reprezentacije Samirom Avdićem, Teomanom Alibegovićem i Dinom Rađom, koji mu je čestitao poslije finalne utakmice s Amerikancima.

“U kontaktu smo i uvek mi je drago kad ih vidim i čujem. Dobro, Divac, Danilović, Paspalj, Obradović, oni su svi tu pa se i viđamo i družimo. Bodiroga, naravno, skoro svakodnevno. Ali, ta neka juniorska vremena uz trenera Pešića su specijalna. Moj kum Nebojša Ilić, s kojim sam odrastao, 13 godina igrali smo zajedno… Moj život je vezan za te dane kada smo odrastali i kada su prijateljstva bila jako iskrena, u stvari, najiskrenija i prava, jedina prava”, rekao je Đorđević.

Selektor Srbije prokomentarisao i košarkašku reprezentaciju BiH, za koju je rekao da je respektabilan protivnik.

“BiH je ekipa koja ima sjajne košarkaše, jednog Mirzu Teletovića, koji je, ako ne najbolji, onda jedan od najboljih igrača na poziciji četvorke. Prema tome, ima jednog fenomenalnog trenera, Duška Ivanovića, i siguran sam da će oni sledeće godine biti bolji nego što su bili ove”, zaključio je Đorđević.