Čovjek zvani Rekord

[dropcap]MADRID[/dropcap] Maestralni plejmejker Miloš Teodosić predvodio je Srbiju do finala, pokazao zrelost na parketu, igrao racionalno, savjetovao mlađe, pričao i na tajm-autu, bio produžena ruka Aleksandra Đorđevića na terenu, ali pokupio i individualna priznanja!

Dirigent “orlova” jedini je igrač koji je na oba prethodna svjetska šampionata bio u idealnoj petorci. Ne samo to, Teodosić je jedini igrač izvan NBA lige koji se našao u najboljem timu Mundobasketa. Prije četiri godine društvo su mu pravili Kevin Durent, Hidajet Turkoglu, Linas Kleiza i Luis Skola, a sada u Španiji tu su Kajri Irving, Nikolas Batum, Pau Gasol i Kenet Farid.

“Svakom igraču znači individualno priznanje, ali mislim da bez saigrača i našeg timskog duha ne bih bio ni blizu toga”, rekao je Teodosić.

Virtuoz pod obručima nije se izgubio ni u finalu. Postigao je 10 koševa, a podijelio 7 asistencija, što nikom prije njega nije pošlo za rukom u finalu svjetskih prvenstava.

Rekord je do sada držao Argentinac Pepe Sančez, koji je u finalu iz 2002, kada su “gaučosi” izgubili od Jugoslavije, imao 6 uspješnih dodavanja, koliko je i Derek Rouz preksinoć podijelio saigračima. Ipak, Teodosić je nadmašio njihov učinak.

Trezveno sumira učinak Srbije u Španiji i finalni meč.

“Niko nije očekivao da ćemo imati priliku da igramo sa SAD u finalu. Bez obzira na to što smo izgubili, mislim da ovaj rezultat nije merilo i nije slika kvaliteta. Zaista je ovo neverovatan uspeh, trudili smo se, igrali smo kao jedan tim, svi za jednog, borili smo se do poslednjeg trenutka i mislim da smo se zasluženo našli u finalu”, rekao je Teodosić.

Oberto

Proslavljeni reprezentativac Argentine Fabricio Oberto jedan je u nizu košarkaša i košarkaških stručnjaka koji je pohvalio partije Miloša Teodosića u Španiji.

“Teodosić pravi razliku na terenu, fenomenalno kontroliše igru i prepoznaje situacije, mnogo pomaže mlađim igračima i želi loptu u svojim rukama kada se odlučuje utakmica. Na terenu je vidljivo njegovo odlično razumijevanje s trenerom. Tu je i Bogdanović. Nisam ga gledao prije ovog Svjetskog prvenstva i zaista sam iznenađen koliko taj momak ima talenta. Mlad je, ima samo 22 godine, a na terenu izgleda mnogo iskusnije. Kao da već ima 35 godina”, rekao je Oberto.