Sušić: Da mogu, neke bih sklonio iz tima

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Da mogu, da imam alternativu, barem pet ili šest fudbalera bih sklonio iz reprezentacije, priznao je u razgovoru za Nezavisne novine Safet Sušić, selektor reprezentacije BiH.

Ni nakon dvije prespavane noći razočarenje i gorčina šokantnog poraza od Kipra na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo nisu bili ništa blaži.

“Ljut sam i razočaran jer nam se nije smjelo desiti da izgubimo. Umjesto da nakon vodećeg gola odem na kafu i vratim se samo da pitam sa koliko razlike smo slavili, desila se katastrofa”, rekao je Sušić.

Poraz, a posebno kada se desi od totalnog autsajdera, uobičajno uzburka strasti i atmosferu vezano za reprezentaciju BiH. Ovoga puta, osim javnosti i medija, šefu struke prigovorili su i neki igrači. Najkonkretniji je bio Senad Lulić, poručivši mu da se zapita da li je u utakmici sa Kiprom odabrao pravu postavu.

“Kada se vidim sa Lulićem, staviću mu do znanja da nema pravo da govori o sastavu, pogotovo jer sam imao dilemu da li da dam priliku njemu ili Sejadu Salihoviću. Možda sam baš tu pogriješio”, kazao je Sušić.

Priča se i da je stavljanje u prvi plan nekih novajlija narušilo atmosferu.

“Ima igrača koji su nezadovoljni, ali neki možda treba da budu sretni što uopšte dobijaju poziv u reprezentaciju. Pojedincima je sretna okolnost što mi objektivno imamo vrlo slabu konkurenciju, jer da nije tako, još nakon utakmice sa Nigerijom na Mundijalu bar pola naše ekipe trebalo se oprostiti. Da mogu, da imam alternativu, i sada bih se oprostio sa barem pet-šest fudbalera”, tvrdi Sušić.

Požalio se selektor i da ima onih koji za sebe smatraju da su nezamjenjivi.

“Spreman sam i prihvatam kritiku, ali u nekim stvarima treba biti malo više realan. Ovoga puta imali smo tri igrača iz naše lige. Na Mensura Mujdžu njegov trener u Frajburgu ne računa, Sejad Salihović vrlo malo igra u Hofenhajmu, a dešava se, očito, da su pojedinci shvatili da im je mjesto zagarantovano pa ne pružaju sve od sebe i to se onda odrazi i na rezultat. Svi treba da se zapitaju”, upozorio je selektor.

Priče o mogućoj sabotaži i da je izgubio povjerenje većeg dijela svlačionice selektor smatra nerealnim.

“Ne, od toga nema ništa! Sa igračima imam korektan odnos i suludo je stvarati teorije zavjere kada je u pitanju kvalifikacijska utakmica. Ne mogu da vjerujem da bi neko mogao biti tako pokvaren”, zaključio je Sušić.

Otići ću sam!

Poraz od Kipra pokrenuo je i pitanje Sušićevog ostanka na klupi.

“Znam da ima dosta onih kojima smetam ili sam im dosadio i voljeli bi da odem. Konstantno se stvara bauk oko svakog mog poteza. Pravi se senzacija i kad zakasnim na avion i sve se shvata tragično. Onog trenutka kada vidim da nisam taj koji može reprezentaciju odvesti na EP, neću čekati da me sklone i mijenjaju. Otići ću sam”, kazao je Sušić.