Božić: Spreman sam da se žrtvujem

Nakon što je juče saopšteno da Bojan Božić više nije direktor Omladinskog košarkaškog kluba Borac, ali ni trener prvog tima, oglasio se i sam Božić saopštenjem u kojem je naveo razloge za donošenje ovakve odluke .

Upravni odbor su napustili Nenad Baroš i Saša Risović, dok će Nenad Ignjatić do kraja sezone ostati predsjednik banjalučkog kluba.

Saopštenje za javnost Bojana Božića preonosimo u cijelosti:

Poštovani,

Obraćam Vam se povodom svoje odluke od 21. marta 2018. godine da ubuduće ne obavljam uloge direktora i trenera Omladinskog košarkaškog kluba Borac.

Ulogu prvog trenera preuzeo sam u ljeto 2015. godine, a na funkciju direktora sam stupio 21. februara 2016. godine nakon sjednice Skupštine kluba, održane u prostorijama OKK Borac.

Ulogu trenera prvog tima preuzeo sam pred početak sezone 2015-16. Već na startu priprema suočio sam se sa ogromnim problemima jer je čak 8 igrača promijenilo sredinu. Bio sam primoran da prekinem pripreme i upustim se u potragu za novim igračima, koji su u tom momentu bili voljni da zaigraju za Borac. Nakon što je i taj posao uspješno obavljen i s obzirom da smo, nakon toga, bili najmlađa ekipa u ligi, takmičarski cilj je bio opstanak u Prvoj ligi Republike Srpske, s obzirom i na probleme tehničke prirode (termini za treninge), što je i ispunjeno.

Godinu dana kasnije, ekipa je ponovo podmlađena, prosjek godina je bio 18.3, ponovo smo kao jedini cilj postavili opstanak u ligi. Na kraju, osvojeno je 9. mjesto u konkurenciji 14 ekipa, čime su očekivanja bila ispunjena.

Pred start tekuće sezone, u klub su dovedena određena igračka pojačanja sa ciljem rezultatskog iskoraka. Želja je bila borba za plej-of, a ponosno ističem da smo svjedoci da je plasman na jednu od prve četiri pozicije obezbijeđen tri kola prije kraja ligaškog dijela takmičenja.

Želim da kažem da sam ponosan na svoj rad u OKK Borac od ljeta 2015. godine do danas. Ulogu trenera sam preuzeo u trenucima kada na tribinama nije bilo ni 50 ljudi, a ponosan sam kad vidim da je na pojedinim utakmicama nakon toga broj gledalaca na tribinama bio četvorocifren. U trenucima kad sam preuzeo ulogu direktora kluba, isti nije imao mlađe kategorije, danas ih ima i predstavljaju ogroman potencijal kluba. Takođe, sanirana su određena dugovanja, te klub sada nesmetano funkcioniše.

Određeni broj igrača koje sam ove sezone trenirao smatra da sam ja, nakon svih dešavanja u klubu, “kočnica njihovog napretka” te se pitali “da li sam spreman da podnesem žrtvu i podnesem ostavku zarad interesa kluba”. Nikome ne želim niti ću ikada biti kočnica za bilo šta, ukoliko neko misli da može da ostvari visoke ciljeve a da ga ja sputavam, rado se povlačim. Jesam, spreman sam da se žrtvujem, po ko zna koji put za ovaj klub jer niko nije iznad interesa istog.

Želim da se zahvalim svim navijačima koji su me podržavali od prvog do posljednjeg dana, bivšim i sadašnjim igračima koji su mi dali podršku, predstavnicima drugih klubova, kao i medijima sa kojima sam uvijek imao uspješnu saradnju. Borcu, svakako, želim sve najbolje u budućem radu i funkcionisanju i biću najsrećniji košarkaški radnik u gradu ukoliko već u maju u klub stigne šampionska titula u Prvoj ligi Republike Srpske, koja bi značila povratak u ligu BiH.

AJ BORAC!

Srdačan pozdrav,

Bojan Božić