BiH u borbi za prvo mjesto s Islandom

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Iako je košarkaška reprezentacija BiH u četvrtom kolu kvalifikacija za “Eurobasket 2015” bila slobodna, u Londonu se igrala veoma važna utakmica Grupe A između Velike Britanije i Islanda.

Nakon velike borbe i dosta uzbuđenja slavili su Islanđani, koji su tako eliminisali Britance, ali i ostali u igri za prvo mjesto za koje će se boriti sa bh. timom.

Sada je situacija u Grupi A dosta jasna. Vjerovatno će i BiH i Island na Evropsko prvenstvo; jedino otvoreno pitanje je ko će sa prvog, a ko sa drugog mjesta.

Bh. košarkašima je u nedjelju, u petom kolu, kada u Sarajevu dočekuju Britance, potrebna pobjeda kojom bi i teoretski osigurali jedno od prva dva mjesta. S obzirom na rasplet situacije u preostalim grupama gotovo je sigurno da će se drugoplasirana iz Grupe A naći među 6 selekcija koje će na EP, pišu Nezavisne novine.

Velika Britanija je propustila veliku priliku da se vrati u borbu za prva dva mjesta. Dominirali su tokom cijelog prvog poluvremena i u potpunosti kontrolisali rezultat. Na odmor se otišlo sa 10 poena prednosti (38:28) za domaćina. Ipak, u trećoj četvrtini Island pravi potpuni preokret i pred start posljednjih 10 minuta ima vodstvo 56:54. U uzbudljivoj završnici bolje su se snašli gosti, koji su proslavili veliku pobjedu i stigli nadomak istorijskog prvog plasmana na Evropsko prvenstvo.

“Ponosan sam na naš tim, na svakog člana ove ekipe, posebno zbog igre u drugom poluvremenu. U prvom dijelu nismo bili na potrebnom nivou. Međutim, na otvaranju nastavka počeli smo dobro skakati i zahvaljujući tome vratili se u igru. Pokazali smo tu iskru, taj visok intenzitet igre koji krasi ovu reprezentaciju Islanda”, rekao je Jon Stefanson, koji je sa 23 poena predvodio Island do trijumfa.

Uz Stefansona, odličan je bio i Hordur Vilhjalmson koji je ubacio 17 poena uz pet asistencija. U poraženom timu izdvojili su se Kieron Ahara sa 15 i Daniel Klark sa 14 koševa.

I u ostalim grupama bilo je zanimljivo, ali bez velikih iznenađenja. Možda se u tu kategoriju mogu svrstati pobjeda Poljske u Njemačkoj sa ubjedljivih 88:76 i Izraela u Crnoj Gori sa 80:65. Drugim uzastopnim porazom na domaćem parketu Crnogorci su sebe doveli u veoma tešku situaciju. Trenutno su Izrael i Holandija ispred njih, a do kraja ih čekaju dva gostovanja u Sofiji i Leidenu.

“Imali smo sve preduslove da odigramo hrabro uz energiju koju su donijeli naši sjajni navijači, što je neophodno da se pobijedi rival kakav je Izrael. Oni imaju nekoliko vanserijskih igrača i konstantno moraš biti na visokom nivou. Nažalost, u trećoj četvrtini smo im dozvolili previše laganih poena i pobjegli su nam na 10 razlike. Takav zaostatak je jako teško nadoknaditi protiv ovako kvalitetne ekipe. Ovu utakmicu, za razliku od one sa Holandijom, treba što prije da zaboravimo jer smo izgubili od kvalitetnijeg protivnika. Nažalost, ima dosta stvari koje zabrinjavaju pred posljednje dvije utakmice. Ipak, ne predajemo se. Pokušaćemo to popraviti do prve naredne utakmice sa Bugarskom”, rekao je Luka Pavičević, selektor Crne Gore.

Omri Kaspi sa 17 i Gal Mekel sa 14 poena predvodili su Izrael, dok je kod Crne Gore najbolji bio Vladimir Dragičević sa 19 koševa.

Vrijedi spomenuti i derbi Grupe D koji su odigrali Belgija i Makedonija. U odličnoj utakmici na kraju su slavili Belgijanci sa 63:60, te preuzeli vrh tabele. Odlučnu i veoma neizvjesnu utakmicu odigrali su u Grupi F Letonija i Švedska. Susret je završen sa neriješenih 65:65, pa se otišlo u produžetak u kojem se bolje snašao favorizovani domaćin i slavio sa 79:76.

Mahalbašić MVP kola

Titulu najkorisnijeg igrača (MVP) četvrtog kola ponio je Rašid Mahalbašić, reprezentativac Austrije.

Ovaj košarkaš bh. porijekla u pobjedi svog tima u Luksemburgu ostvario je dabl-dabl učinak. Ubacio je 19 poena uz 12 skokova i tome dodao još 6 asistencija.

Mahalbašićev ukupni rejting iznosio je 34 indeksna poena.

Grupa A

Rezultati 4. kola

  • Velika Britanija – Island 69:71
  • slobodna je bila BiH

Tabela:

  1. Island 5
  2. BiH 4 (-)
  3. Velika Britanija 3

Grupa B

Rezultati 4. kola:

  • Holandija – Bugarska 66:57
  • Crna Gora – Izrael 65:80

Tabela:

  1. Izrael 7
  2. Holandija 7
  3. Crna Gora 6
  4. Bugarska 4

Grupa C

Rezultati 4. kola:

  • Njemačka – Poljska 76:88
  • Luksemburg – Austrija 71:80

Tabela:

  1. Poljska 7
  2. Austrija 7
  3. Njemačka 6
  4. Luksemburg 4

Grupa D

Rezultati 4. kola:

  • Belgija – Makedonija 63:60
  • Danska – Bjelorusija 66:73

Tabela:

  1. Belgija 7
  2. Makedonija 7
  3. Bjelorusija 6
  4. Danska 4

Grupa E

Rezultati 4. kola:

  • Češka – Gruzija 86:67
  • Mađarska – Portugal 65:52

Tabela:

  1. Češka 7
  2. Mađarska 7
  3. Gruzija 6
  4. Portugal 4

Grupa F

Rezultati 4. kola:

  • Letonija – Švedska 79:76
  • Rumunija – Slovačka 90:86

Tabela:

  1. Letonija 8
  2. Rumunija 7
  3. Švedska 5
  4. Slovačka 4

Grupa G

Rezultati 4. kola:

  • Rusija – Švajcarska 101:56
  • slobodna je bila Italija

Tabela:

  1. Rusija 4
  2. Italija 4 (-)
  3. Švajcarska 4

Tabela drugoplasiranih

  1. Makedonija 5
  2. Italija 4
  3. BiH 4
  4. Mađarska 3
  5. Holandija 3
  6. Austrija 3
  7. Rumunija 3

Napomena: Na EP će, uz pobjednike grupa, i 6 najboljih drugoplasiranih selekcija.