“Zmajevi” pod pritiskom

[dropcap]ZENICA[/dropcap] Trening centar u Zenici u ponedjeljak bi trebalo da okupi 23 fudbalera Bosne i Hercegovine, koja počinje s pripremama za utakmicu s Velsom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016.

Prvi meč “zmajeva” u borbi za francusku vizu nije završio dobro jer su izabranici Safeta Sušića poraženi od Kipra, a pred njima su novi teški izazovi jer će u tri dana morati da odigraju dvije utakmice. Prva na redu je ona s Velsom 10. oktobra u gostima, a potom 13. oktobra na “Bilino polje” stiže Belgija.

Golman BiH i engleskog Stouka Asmir Begović kazao je da su svi svjesni važnosti narednih utakmica i da postoji pritisak, odnosno očekivanja navijača da se “zmajevi” plasiraju i na ovo veliko takmičenje.

“U teškoj smo grupi kvalifikacija, ali isto tako imamo dobar tim od kojeg se može očekivati dobar rezultat”, dodaje Begović.

Sušić za ovaj kvalifikacijski ciklus neće moći računati na Sejada Salihovića, koji je otkazao zbog povrede, a njegovo mjesto u timu zauzeo je igrač Željezničara Josip Kvesić.

U reprezentaciju je ponovo pozvan nekadašnji kapiten i dugogodišnji reprezentativac Emir Spahić, koji će imati zadatak da koordinira odbrambenom linijom bh. tima, pišu Nezavisne novine.

Na Sušićevom spisku se nalaze 23 igrača, a to su golmani: Asmir Begović, Jasmin Fejzić, Ratko Dujković, odbrana: Ognjen Vranješ, Ermin Bičakčić, Toni Šunjić, Emir Spahić, Avdija Vršajević, vezni red: Mensur Mujdža, Sejad Salihović, Gojko Cimirot, Haris Medunjanin, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Izet Hajrović, Goran Zakarić, Sanjin Prcić, Anel Hadžić, Tino Sven Sušić, Muhamed Bešić i napad: Edin Džeko, Vedad Ibišević, Edin Višća.

Kolmen: Sudije, čuvajte Bejla

Selektor Velsa Kris Kolmen kazao je da sudije u meču sa BiH moraju da zaštite zvijezdu Reala Gereta Bejla.

Bejl je u utakmicai Velsa i Andore bio pod žestokim startovima odbrambenih igrača protivničkog tima, pa se Kolmen boji da će tako raditi i defanzivci BiH.

“Ne tražim ništa posebno, ali ono što nam je potrebno je da sudije budu oštrije u kažnjavanju brutalnih startova nad Bejlom nego što je to bio slučaj u Andori. Sudija mora zaštititi igrače od brutalnih startova, a takvih će, siguran sam, biti i protiv BiH, posebno kada lopta bude kod Bejla”, smatra Kolmen.