Zimska bajka u Brazilu

[dropcap]MANAUS[/dropcap] Najveći rivali učesnika Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu koji dolaze iz Evrope neće biti ostale ekipe, već velike razlike u temperaturi i udaljenosti između stadiona na kojima se igraju utakmice, smatraju stručnjaci.

Utakmicu 14. juna u “Amazon Areni” u Manausu igraju Engleska (svjetski šampion 1966.) i Italija (1934, 1938, 1982. i 2006), ali u tom sudaru giganata moglo bi se ispostaviti da će im najveća muka biti kako prebroditi tropsku klimu u brazilskoj prašumi, piše Deutsche Welle.

“Radije ću igrati u najtežoj grupi nego u Manausu”, izjavio je još prije izvlačenja u decembru prošle godine selektor Engleske Roj Hodžson. Njegova želja se nije ostvarila. Engleska je baš dobila da igra u Manausu, i to u najtežoj grupi, zajedno s Italijom, Urugvajem i Kostarikom.

Nisu samo engleski fudbaleri zabrinuti zbog različitih klimatskih i vremenskih zona u Brazilu. U toj je zemlji od juna do avgusta – zima. To znači da se temperature kreću između dva stepena Celzijusovih u Porto Alegreu i Kuritibi na jugu zemlje i 30 stepeni na sjeveru i sjeveroistoku. U Manausu vlažnost vazduha iznosi 80 odsto, i to pri najmanje 30 stepeni Celzijusovih. U Sao Paulu je maksimalno 20 stepeni, uz vlagu od 60 odsto.

“To znatno opterećuje organizam”, kaže Miguel de Aruda, kineziolog s brazilskog univerziteta Kampinas.

On ističe da tijelo treba najmanje tri dana da bi se aklimatizovalo – vrijeme koje fudbaleri uglavnom neće imati na raspolaganju pošto će često morati da putuju od jednog stadiona do drugog.

To će najviše pogoditi reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država. Ona će zbog utakmica u grupi morati avionom da putuje između Sao Paula, Manausa, Natala i Resifea i prevaliće ukupno 14.000 kilometara.

Englezi, koji su se smjestili u Rio de Žaneiru, proputovaće u istom razdoblju 7.000 kilometara. Najbolje je prošla reprezentacija Njemačke, koja će prvu utakmicu odigrati u blizini svog hotela u Salvadoru. Potom će putovati do Fortaleze i Resifea i nazad, sveukupno oko 3.500 kilometara. To je za njih velika prednost. Jer, ekstremne promjene temperatura kojima će biti izloženi Amerikanci i Englezi negativno utiču na formu igrača i povećavaju rizik od povreda, kažu stručnjaci.

I vrijeme održavanja utakmica moglo bi da predstavlja problem. Od ukupno 64 susreta njih 24 počinju u 13 sati po lokalnom vremenu – dakle, upravo onda kada je u Brazilu najtoplije.

“Na velikim vrućinama se gubi puno tečnosti, smanjuju se forma i spretnost, a to može dovesti do povređivanja”, kaže sportski psiholog Turibio Leite de Baros, koji je od 1991. do 1994. bio u medicinskom timu brazilske reprezentacije.

On vjeruje da će najviše problema imati evropske ekipe, koje nisu navikle na takve uslove.

Zbog tih velikih razlika u temperaturi i udaljenosti veliku će važnost imati medicinski timovi reprezentacija. Oni će te otežane uslove morati da ublaže posebnim dijetama, specijalnim vježbama i preventivnim mjerama. Kineziolog Miguel de Aruda, koji se nalazi i u pratećem timu brazilskog Atletskog saveza, zaključuje: “Ljekari i njihovi timovi će kod ovog Svjetskog prvenstva igrati odlučujuću ulogu, možda veću nego ikad do sada.”