Zamolo ukrotio Vrbas

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Iskusni Andrej Zamolo i ove godine je opravdao ulogu favorita pa je prvi stigao na cilj Red Bull dajak trke, koja je u nedjelju održana u Banjaluci.

Staza je bila postavljena kod tvrđave Kastel, a uprkos jakoj kiši na startu su se pojavila čak 32 takmičara. Bili su bodreni od strane nekoliko stotina navijača, koje ni pljusak nije spriječio da uživaju u borbi i pruže podršku svojim favoritima.

Kiša koja je uporno padala, osim što je na početku rastjerala veliki broj gledalaca, od kojih je nekoliko stotina najupornijih ostalo do kraja, i dajakašima je znatno otežala trku. Vodostaj Vrbasa je znatno narastao, a kako se format Red Bull trke dajaka bitno razlikuje od tradicionalnih trka dajakom (jer se radi o sprint trci koja zahtijeva i veliku tehničku vještinu), bilo je dosta prevrtanja i sudara. Ipak, sve je prošlo u okvirima sportskog fer pleja i bez kazni od strane sudija.

Kiša nije omela ni prvog favorita, Andreja Zamola, koji je već u prvom krugu suparnike ostavio daleko iza sebe. U finalu su se našli Andrej Zamolo, Nebojša Tadić, Dragan Babić i Igor Kuzmanović, a kao pobjednik iz neizvjesne finalne trke izašao je Andrej. Drugoplasirani je bio Babić, a treće mjesto je zauzeo Kuzmanović, pišu Nezavisne novine.

Andrej inače dolazi iz porodice s velikom dajakaškom tradicijom. Njegov otac Antonio je pravio čamce i bio prvak tradicionalnih dajak trka 12 godina. Andrej vozi dajak 27 godina, a prvak je bio čak 16 puta. Ljubav prema dajaku prešla je sa oca na sina.

“Ova trka je drugačija od tradicionalne, potrebna je velika spretnost i to je efektivna sprint trka, gdje se mala greška plaća ispadanjem”, kazao je Zamolo i otkrio kolika je njegova ljubav prema dajaku: “Ovaj sport volim jer sam rođen pokraj Vrbasa i moj otac mi je nekako prebacio svoju ljubav prema čamcima. Posvećenost izradi čamaca i vožnji i ta velika ljubav daju ti prednost nad drugima. Ako osjetiš čamac kako plovi i kako ga nose brzaci, onda je uspjeh u trci puno izvjesniji.”