Velan pušten iz pritvora

[dropcap]RIO DE ŽANEIRO[/dropcap] Saradnik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zadužen za prodaju karata na Mundijalu, Rej Velan, koji je uhapšen pod optužbom za nelegalnu preprodaju, pušten je jutros iz pritvora u Rio de Žaneiru.

Bivši menadžer engleske fudbalske legende Bobija Čarltona bio je uhapšen u luksuznom hotelu u Riju “Kopakabana palas”, gdje su inače, odsjeli i predsjednik FIFA Sep Blater i ostali zvaničnici FIFA.

Brazilska policija je do sada uhapsila 11 osoba koje su osumnjičene za nelegalnu prodaju ulaznica.

Policija je saopštila da je kriminalna grupa za preprodaju karata do sada preprodala na hiljade ulaznica u vrijednosti od nekoliko miliona dolara i to počev od Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji 2002.

“Velan je negirao da je ugovarao prodaju karata sa drugim osumnjičenim za nelegalne aktivnosti Mohamaduom Laminom Fafanom tokom Mundijala, ali mi sada imamo dokaz – čak 900 presretnutih telefonskih razgovora između njih dvojice”, rekao je Fabio Baruke, šef istrage u Brazilu.

Policija je precizirala da je Velan davao VIP karte Fofani, koje su prvobitno bile namijenjene sponzorima, nevladinim organizacijama i rođacima fudbalera. Fofana ih je potom nelegalno prodavao uz pomoć putničkih agencija i preko fudbalskih veza.

Prošle nedjelje je objavljeno da je jedan visoki zvaničnik FIFA umiješan u skandal, kao i da su brazilska, španska i argentinska fudbalska federacija pod istragom za nelegalnu preprodaju ulaznica.