Sušić: Osim je kriv što sam ostao

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Švabo (Ivica Osim) je jedan od razloga zbog kojih sam prihvatio i treći selektorski mandat na klupi reprezentacije BiH, rekao je Safet Sušić nakon što mu je na sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH izglasano povjerenje za vođenje ekipe i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Najuspješniji bh. selektor svih vremena u razgovoru za “Nezavisne” najavio je promjene. “Zmajevi” bi u naredne dvije godine trebalo da igraju brže i atraktivnije, a plasman na EP 2016. kroz kvalifikacionu grupu s Belgijom, Velsom, Izraelom, Kiprom i Andorom ne bi trebalo da dođe u pitanje. Vjeruje u to i Osim, koji je i ovog puta svojim javnim istupima dao jasnu podršku svom učeniku Papetu.

“Kad je Švabo u pitanju, to je čovjek kojeg ja neizmjerno cijenim i svakako da je njegovo mišljenje meni uvijek bilo važno, pa tako i sada u vezi sa ostankom. Normalno je kad čujem ili pročitam Osimove izjave da bi bilo dobro da ja ostanem, onda je to dodatni motiv za mene”, kazao je Sušić.

A razlog za ostanak dali su mu i članovi Izvršnog odbora N/FS BiH, koji su jednoglasno izglasali bezrezervnu podršku.

“Vidio sam kod članova IO da su svi bili za to da se nastavi saradnja, svi su digli ruku da ostanem. Bila je prisutna obostrana želja. Prije svega presudila su dvojica ljudi koji su radili sve da ostanem, insistirali, a to su potpredsjednik Ivan Beus i član IO Nurudin Peštalić”, kaže Sušić.

Kakve se promjene u trećem mandatu mogu očekivati?

SUŠIĆ: Bez obzira što je ova ekipa relativno mlada, moramo početi i sa postepenim podmlađivanjem. Htio bih i drugačije da igramo u sljedećim kvalifikacijama. Želim više trčanja, tečnu igru, s boljim ritmom. Za to će nam trebati i neki igrači nešto drugačijeg profila, prije svega brži, eksplozivniji, okretniji. Želim da vidim moderniji fudbal.

Hoćete li se možda zahvaliti nekim od sadašnjih prvotimaca?

SUŠIĆ: Rano je o tome govoriti. Javnost će imati priliku vidjeti sve kad bude objavljen prvi spisak. Na njemu će biti nekih zanimljivih promjena.

Da li je u kvalifikacijama isključivi cilj prvo mjesto u grupi?

SUŠIĆ: Cilj je plasman na EP, a da li će to biti sa druge ili prve pozicije – svejedno je. Bilo bi, naravno, dobro izbjeći baraž, odnosno treće mjesto. Mislim da će se glavna borba u grupi voditi između nas i Belgije. Svi smatraju da su naše dvije ekipe favoriti, a ostaje da se vidi da li smo mi u stanju biti ispred njih.

Jeste li zbog BiH možda odbili neku atraktivnu ponudu?

SUŠIĆ: Dosta menadžera me zvalo ovih dana. Većinom su mi nudili da preuzmem neke reprezentacije. Klubova je bilo nešto manje jer su svi već počeli pripreme i malo je slobodnih trenerskih mjesta. Reprezentacije su uglavnom bile zainteresovane, ali ne bih govorio o konkretnim imenima.