Sušić: Nismo imali sreće

[dropcap]SALVADOR[/dropcap] Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Salvadoru igra oproštajnu utakmicu na Mundijalu.

Nakon poraza od Argentine i Nigerije u prva dva kola Grupe F “zmajevi” su bez šansi za plasman u osiminu finala. Ipak, neće biti i bez motiva, jer žele čestan oproštaj od Brazila, pišu Nezavisne novine.

“Što se tiče utakmice sa Iranomn svi smo očekivali da će biti ključna za ulazak u osminu finala. Na našu žalost, nije tako bilo, za nas će to biti zadnja na ovom Svjetskom prvenstvu. Nismo imali sreće i vjerovatno smo razočarali neke ljude. Ako je tako, izvinjavam se”, kazao je Safet Sušić.

Za selektora će ogled sa Irancima biti ujedno i posljednji pod važećim ugovorom. O tome hoće li ostati na klupi i u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. odlučiće u narednim danima.

“Nije ni mjesto ni vrijeme za takav razgovor, ali će se sve znati u narednih desetak dana. Rekao sam da će biti teško jednom napustiti ovu reprezentaciju, ali ostaće upisano da je ova generacija i ovaj stručni štab učestvovao prvi put na Svjetskom prvenstvu”, rekao je Sušić.

Prije odluke o budućnosti treba prvo do kraja završiti posao na Mundijalu, gdje je uz malo sreće rasplet mogao biti i drugačiji.

“Ne treba zaboraviti da smo prvi put ovdje i da su bile malo poštenije sudijske odluke danas bi, kao što sam rekao, igrali ključnu utakmicu. Ovako u meč ulazimo sa željom da pobijedimo i da se na najčasniji način oprostimo od SP. Interesuje nas samo pobjeda i da prikažemo dobru igru”, naveo je Sušić.

Kapiten Emir Spahić, kojeg su mnogi kritikovali i dodali mu epitet jednog od glavnih krivaca za poraz od Nigerije, očekivao je bolji debi svog tima na najvećoj svjetskoj fudbalskoj smotri.

“Nismo očekivali da ćemo ovako rano završiti svoj put. Priželjkivali smo duži ostanak i mislim objektivno da smo to mogli. Međutim, to je fudbal, to je život. Čeka nas zadnja utakmica kojoj se trebamo okrenuti jer je važna. Teško je igrati kad su već koferi spakovani za povratak ali pokazaćemo ono što do sada nismo imali priliku. Ako neko misli da smo došli kao turisti, pokazaćemo da se vara”, tvrdi Spahić.

Muhamed Bešić, ubjedljivo najjača karika bh. tima u oba susreta, najavio je jednako dobro zalaganje i protiv Irana bez obzira što nema rezultatski značaj.

“Daćemo sve od sebe da se oprostimo na pravi način od ovog prvenstva. Igraćemo kao da utakmica ima odlučujući značaj”, kazao je Bešić.

Utakmica BiH – Iran igra se danas sa početkom u 18 sati po našem vremenu.