Stručnjaci u klubovima Premijer lige BiH samo potrošna roba

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Treneri u BiH i dalje su samo potrošna roba, jer kako drugačije objasniti činjenicu da je 7 klubova poslije 9 kola odlučilo da promijeni kormilara.

Dobro je poznato staro, nepisano fudbalsko pravilo da je najlakše promijeniti trenera u situaciji kada ekipi ne ide najbolje, jer je naprosto lakše zamijeniti jednog čovjeka nego 22 fudbalera, ali u BiH situacija je još alarmantnija za fudbalske stručnjake. Oni praktično nemaju pravo na grešku. Tri ili četiri loša rezultata u seriji i već su na “listi za odstrel”, piše Glas Srpske.

To je najbolje na svojoj koži osjetio trener Radnika Srđan Bajić, čovjek koji je Bijeljince uveo u elitu i dvije godine bilježio sasvim solidne rezultate, uz to osvojivši dva Kupa Republike Srpske. Poslije lošeg starta sezone i šest mečeva bez pobjede, Bajić je morao da spakuje kofere i mjesto prepusti Slavku Petroviću.

“Možda je bilo i logično da napustim klupu Radnika poslije šest mečeva bez pobjede. Proveo sam u Bijeljini više od dvije prelijepe godine i nemam šta da zamjerim čelnicima kluba. Kada ste u klubu duži period prirodno je da dođe do zasićenja”, rekao je Bajić.

Njegov nasljednik Slavko Petrović rekao je poslije poraza od Borca (0:1) u devetom kolu da nije mađioničar da za kratko vrijeme promijeni stvari. Bajić se slaže da je vrijeme ključ za svakog trenera.

“Ukoliko ne dobijete odriješene ruke da duže vrijeme radite sa ekipom, teško je napraviti rezultat. Imao sam sreću da u Radniku budem više od dvije godine i za to vrijeme izgradim prepoznatljiv stil. Pratio sam situaciju u drugim klubovima, a pojedini su promijenili čak četiri-pet trenera za dvije godine, što, naravno, nije rješenje”, rekao je Bajić.

Poslije šest kola ceh je platio i trener Viteza Husnija Arapović, kojeg je zamijenio Ante Miše. Arapović je bio bez posla samo tri kola, jer je sjeo na klupu Travnika umjesto Osme Bajrića.

Šest utakmica izdržao je i strateg Zvijezde Nermin Huseinbašić, kojeg je zamijenio hrvatski stručnjak Petar Šegrt, inače kum selektora aktuelnog prvaka svijeta Njemačke Joakima Leva.

Devet kola bilo je dovoljno čelnicima Slobode da uvide kako Denis Sadiković nije pravo rješenje za njih, pa je na njegovo mjesto sjeo Adnan Zildžović.

U BiH treneri ostaju bez posla i iz drugih razloga. Tako je, recimo, doskorašnji šef struke Sarajeva Dženan Uščuplić morao da napusti kormilo zato što nema UEFA pro licencu. Iako je sjedio na klupi od sredine prošle sezone i sa Sarajevom osvojio Kup BiH, te vodio ekipu do plej-ofa Lige Evrope, sve vrijeme licencom ga je “pokrivao” sportski direktor Abdulah Ibraković. Tek sada su čelnici kluba sa “Koševa” odlučili da mu se zahvale na saradnji, a ekipu povjere Mehi Kodri. Za utjehu, Uščuplić je dobio obećanje da će kad-tad ponovo dobiti priliku na “Koševu”, ali da u međuvremenu mora dobiti pro licencu.

Pored toga, česte promjene u rukovodstvima klubova takođe “pucaju” po trenerima. Jer, svaki put kada u klub dođu nova lica u vodeće strukture, treneri s pravom strahuju za svoju sudbinu.

Ništa bolji položaj nemaju ni stručnjaci u Srbiji, pošto je poslije sedam kola već pet klubova promijenilo kormilara (Jagodina, Novi Pazar, Napredak, Mladost Lučani, Radnički Niš). Drugačija situacija je u Hrvatskoj, u kojoj je samo Zadar dobio novog trenera i to provjerenog Miroslava – Ćiru Blaževića.

Smjene

Vitez

  1. kolo

Husnija Arapović – Ante Miše

Radnik

  1. kolo

Srđan Bajić – Slavko Petrović

Zvijezda

  1. kolo

Nermin Huseinbašić – Petar Šegrt

Sarajevo

  1. kolo

Dženan Uščuplić – Meho Kodro

Sloboda

  1. kolo

Denis Sadiković – Adnan Zildžović

Čelik

  1. kolo

Nizah Hukić – Elvedin Beganović

Travnik

  1. kolo

Osmo Bajrić – Husnija Arapović

Rokada u Čeliku

Vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu desio se u Zenici.

Naime, dosadašnjeg trenera Čelika Nizaha Hukića zamijenio je njegov pomoćnik Elvedin Beganović, ali Hukić nije ostao bez posla, pošto je sada Beganovićev pomoćnik.

Da stvar bude bizarnija, čelnici kluba sa “Bilinog polja” najavili su da je ovo privremeno rješenje i da će Beganović voditi ekipu samo na dva meča. Ko zna, možda ga ponovo zamijeni Hukić.

Jović

Jedan od rijetkih pozitivnih primjera u posljednjih nekoliko godina je bivši trener Borca Dragan Jović.

On je klupu Banjalučana napustio zbog ponude iz inostranstva, a ne zbog loših rezultata. Ispostavilo se da je napravio dobru odluku, jer sa velikim uspjehom radi u klubu “1. avgust” iz Angole.

Zamijenio ga je pomoćnik Vinko Marinović, koji za sada sa Banjalučanima sigurno korača kroz Premijer ligu.

Najduži staž

Od aprila 2011. godine na klupi Drine iz Zvornika sjedi nekadašnji džoker Crvene zvezde Dragan Mićić.

On je trener sa najdužim stažom u jednom klubu od svih premijerligaša.

Doduše, kada je preuzeo Zvorničane Mićić nije uspio da spasi Drinu od ispadanja iz Premijer lige, ali je dobio povjerenje čelnika kluba i poslije tri sezone u Prvoj ligi Republike Srpske ponovo vratio Drinu u bh. elitu.