Stanišić novi vlasnik stadiona u Ugljeviku, FK Rudar se gasi?

Gradski stadion u Ugljeviku, prvi u BiH koji je zadovoljio stroge kriterijume UEFA, ima novog vlasnika, a to je bijeljinski biznismen Boris Stanišić. Iz FK Rudar kažu da su gubitkom stadiona primili udarac koji možda znači i gašenje kluba.

Boris Stanišić, predsjednik FK Zvijezda 09 i vlasnik Etno-sela Stanišići, u srijedu je kupio stadion koji je bio na licitaciji i to za 803.000 KM. On je na drugom ročištu, koje je raspisao Osnovni sud u Bijeljini, kupio stadion koji je bio u vlasništvu Rudara, ali je stavljen na prodaju da bi se namirili dugovi kluba. Postupak je pred sudom pokrenula “Elektrobijeljina” zbog duga za električnu energiju od oko 240.000 KM, a Rudar je Poreskoj upravi RS dužan 800.000 KM.

Stadion na kojemu Rudar igra je otvoren 2000. i tada je bio prvi u BiH koji je dobio licencu UEFA. Kapaciteta je 5.000 gledalaca, a njegova tržišna vrijednost je oko 2,4 miliona KM.

Gubitak stadiona je veliki udarac za klub koji je 1998. i 1999. bio šampion RS 1997. i 1998. osvajač Kupa RS i tri sezone su bili član Premijer lige BiH. Nakon ispadanja počeo je sunovrat “rudara” koji se sada takmiče u Trećoj ligi RS Grupa Istok i nalaze se na posljednjem mjestu sa samo devet bodova iz 17 kola i ukoliko “prežive”, po svemu sudeći, slijedi im selidba u niži rang takmičenja.

“Ovo je za nas veliki udarac i veoma smo razočarani što je do ovoga moralo da dođe. Ovo je sramota i nikad se nije desilo da klub na ovakav način ostane bez stadiona. Ovo je toliko težak udarac da ćemo se teško oporaviti i kako sada stvari stoje, klub će da se ugasi”, kazali su iz kluba iz Ugljevika i dodali da utakmice možda u nastavku sezone mogu da igraju na drugom terenu u ovom gradu, ali da će za to morati da dobiju dozvolu opštine, koja je vlasnik terena.

Dok u jednom taboru vlada tuga, u drugom je zadovoljstvo obavljenim poslom i Stanišić najavljuje da će Zvijezda 09 sada da napadne plasman u BHT Premijer ligu BiH.

“Mislio sam da je stadion u boljem stanju i moraćemo da uložimo još novca u rekonstrukciju. Ali, s mirom možemo da napadnemo Premijer ligu, jer imamo gdje da igramo”, izjavio je Stanišić, koji je dodao da će u posjed stadiona doći tek za mjesec dana.

Vlasnik Zvijezde 09, kluba koji se takmiči u Prvoj ligi RS, ističe da ga tek sada čeka mnogo posla, jer mora da promijeni svih 5.000 stolica, kao i da popravi ogradu oko cijelog objekta, jer jer strunula.

“Prije svega, moramo da očistimo smeće koje se nalazi oko objekta i ima ga sigurno 10-15 kamiona. Smeće se tu sakupljalo godinama, ima ga mnogo i nakon toga ćemo kositi travu. Rudar će i dalje igrati utakmice na ovom stadionu, jer ne želim da ih izbacim iako imaju alternativno rješenje”, kazao je Stanišić.

On je istakao da želi da nastavi saradnju sa ljudima u klubu iz Ugljevika i želi da ulaže u omladinsku školu. Želi da Rudar napreduje i u koji rang više pa je najavio da bi neki igrači koji ne mogu da igraju u Zvijezdi bili na pozajmici u Rudaru.

“To bi bila višestruka korist za oba kluba. Prije svega nam je cilj da naredne sezone izborimo plasman u Premijer ligu BiH, sada imamo gdje da igramo i ne moramo da molimo nikoga da nam da Gradski stadion u Bijeljini na korištenje. Želimo u elitu i već smo počeli da pravimo planove i ekipu sa kojom ćemo prvo napasti titulu prvaka RS”, rekao je vlasnik Etno-sela Stanišići.

Iako je juče obišao stadion koji je kupio, nije mogao sa sigurnošću da kaže koliko novca će morati još da uloži u renoviranje stadiona.

“Moramo da promijenimo 5.000 stolica i ogradu. Teren je u očajnom stanju i moraćemo da angažujemo stručnjaka koji će nam kazati šta je pametnije raditi u ovom trenutku. Bez obzira na sve, zadovoljni smo poslom i to najviše iz razloga što smo htjeli da imamo naš stadion na kojem ćemo igrati Premijer ligu”, zaključio je Stanišić.

(Nezavisne)