Italija sigurna u Norveškoj

[dropcap]OSLO[/dropcap] Fudbalska reprezentacija Italije sigurno je slavila u gostima protiv Norveške (2:0), a veliko iznenađenje priredio je Kipar trijumfom u Zenici protiv Bosne i Hercegovine (2:1), u utakmicama 1. kola kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2016.

Novi selektor Antonio Konte uspješno je debitovao na klupi “azura” u Oslu, gdje su njegovi izabranici sigurno kontrolisali igru i bez većih problema osvojili startne bodove.

Po gol u oba poluvremena bili su dovoljni da Italija zabilježi važnu pobjedu i trasira put ka kontinentalnom šampionatu u Francuskoj.

Selekcija BiH šokirala je navijače neočekivanim neuspjehom protiv Kiprana, koji će propisno uzdrmati poziciju selektora Safeta Sušića.

Činilo se da će favorizovani domaćin rutinski osvojiti bodove kada je Ibišević donio vođstvo već u 6. minutu. Međutim, Kiprani su došli do velikog preokreta u režiji dvostrukog strijelca Hristofija.

Kada je izjednačio rezultat pred kraj poluvremena ipak se očekivalo da će Džeko i saigrači nakon odmora “povući” i osigurati pobjedu, ali je Hristofi u završnici još jednom savladao golmana Begovića za ogroman uspjeh svog tima.

Vels je predvođen zvijezdom madridskog Reala Geretom Bejlom muku mučio s autsajderom Andorom i bio je na korak od senzacionalnog neuspjeha. Amateri iz Andore vodili su od 6. minuta, ali su Velšani ipak preokrenuli rezultat zahvaljujući Bejlu, koji je od dva pogotka jedan postigao iz penala (2:1).

Neočekivano težak posao imala je i Hrvatska u susretu s Maltom, iako su gosti igrali oslabljeni još od 30. minuta nakon isključenja Borga.

Iznenađenje u Zagrebu spriječili su Modrić i Kramarić golovima u drugom poluvremenu za konačnih 2:0.

Island je u Rejkjaviku deklasirao Tursku (3:0). Švedski stručnjak na klupi “vikinga” Lars Lagerbak nadmudrio je iskusnog kolegu Fatiha Terima i zakomplikovao Turcima situaciju pred nastavak kvalifikacija.

Češka je kod kuće izborila važan trijumf protiv Holandije pogotkom u sudijskoj nadoknadi utakmice (2:1).

Ranije danas Kazahstan i Letonija odigrali su bez golova, dok je Bugarska slavila u gostima protiv Azerbejdžana (2:1).

Rezultati

A grupa:

  • Astana: Kazahstan – Letonija 0:0
  • Prag: Češka – Holandija 2:1 (Dočkal 22, Pilar 90+1 – De Fraj 55)
  • Rejkjavik: Island – Turska 3:0 (Bodvarson 18, Sigurdson 76, Sigtorson 78)

B grupa:

  • Andora la Velja: Andora – Vels 1:2 (Lima 6. penal – Bejl 22, 81. penal)
  • Zenica: Bosna i Hercegovina – Kipar 1:2 (Ibišević 6 – Hristofi 45, 73)

H grupa:

  • Baku: Azerbejdžan – Bugarska 1:2 (Nazarov 54. – Micanski 14, V. Hristov 87)
  • Zagreb: Hrvatska – Malta 2:0 (Modrić 46, Kramarić 81)
  • Oslo: Norveška – Italija 0:2 (Zaza 16, Bonuči 62)

Reprezentacija Srbije startuje u I grupi kvalifikacija 11. oktobra na gostujućem terenu protiv Jermenije.