Spahić: Došlo je do zasićenja

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Povlačim se jer je došlo do prezasićenja, rekao je Emir Spahić dugogodišnji reprezentativac BiH.

Obrazlažući svoju odluku o oproštaju od dresa “zmajeva” kapiten je naglasio da nije podlagao bilo kakvim pritiscima. Iako je često bio kritikovan, tvrdi da nikom ništa ne zamjera, te da je to sastavni dio posla kojim se bavi.

“Odlazim, ali uvijek ću biti na raspolaganju da pomognem selektoru i reprezentaciji na bilo koji način ako bude potrebno. Na ovaj potez se nisam odlučio zbog pritiska javnosti ili nekih drugih stvari, jednostavno nisam više mlad kao prije pet ili šet godina. Došlo je vrijeme da dam priliku mlađima, a ja ću ubuduće biti odani navijač”, kazao je Spahić za Nezavisne novine.

Spahić važio za jednu od najkontroverznijih ličnosti bh. reprezentacije. Često je povezivan sa skandalima i optuživan za bunt u redovima bh. tima. Spočitavano mu je čak i da je selektorima krojio spiskove koga trebaju zvati, a koga ne u reprezentaciju, što je on, kao i svi dosadašnji selektori, kategorično odbacivao.

“Bilo je raznih priča, raznih negativnih komentara na moj račun, ali ja nikome ništa ne zamjeram. Kritike nisu uticale na moju odluku. Jednostavno sam odlučio da je došlo vrijeme za kraj i za oproštaj”, rekao je Emir Saphić.

Stub odbrane u dresu “zmajeva” nastupio je u ukupno 77 utakmica i postigao 3 gola. Debitovao je protiv Rumunije 7. juna 2003. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugalu, a posljednji meč je imao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu u istorijskoj pobjedi protiv Irana.

Kritičari ga, između ostalog, krive za skrivljeni penal u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, kada su u Parizu Francuzi došli do izjednačenja, a BiH ostala bez plasmana. Spahić i danas, kao i tada, smatra da je sudija oštetio bh. tim.

Osim u reprezentaciji, Spahiću je upitan i nastavak karijere u Bajer Leverkuzenu, iz kojeg proteklih dana dolaze informacije da neće računati na bh. internacionalca u narednoj sezoni.