Savićević: Teško će neko sa ovih prostora osvojiti Ligu šampiona

[dropcap]NOVI SAD[/dropcap] Proslavljeni jugoslovenski fudbalski reprezentativac Dejan Savićević, koji je sa Crvenom zvezdom i Milanom osvajao trofej Kupa i Lige šampiona, izjavio je da je teško očekivati da ponovo neki klub sa ovih i prostora istočne Evrope bude najbolji na Starom kontinentu.

Savićević je bio član generacije Crvene zvezde, koja je 1991. osvojila titulu šampiona Evrope u Bariju, što je prethodno, kada su u pitanju klubovi sa “istoka”, pošlo za rukom samo rumunskoj Steaui.

“Biće teško da neka ekipa sa ovih prostora ponovi uspjeh kakav je imala moja generacija 1991, jer je tada bila veća država, a igrači nisu mogli da odlaze u inostranstvo dok ne napune 26 godina. Kvalitet je bio grupisaniji, bila je jača liga, a sada su veće finansijske razlike u odnosu na istočne i zapadne ekipe”, rekao je Savićević Tanjugu.

On je napomenuo da ima par klubova iz Rusije koji ulažu velika finansijska sredstva i pokušavaju da naprave kvalitetnu ekipu, ali je naglasio da je teško očekivati da će ti ruski klubovi uspjeti da se odupru ekipama iz top 5 liga Evrope.

Po Savićevićevom mišljenju, favoriti za osvajanje Lige šampiona su uvijek isti, a on je kao favorite ovogodišnjeg takmičenja za trofej u najprestižnijem klupskom takmičenju posebno izdvojio Barselonu, Real i minhenski Bajern. Ipak, dodaje da se u tu borbu mogu uključiti i Mančester Siti, Čelsi i Pari Sen Žermen.

Savićević kao nekadašnja zvijezda Milana pomno prati dešavanja u tom klubu. Kako sam kaže, rosoneri će poslije nekoliko godina stagnacije pokušati da se vrate u vrh italijanskog fudbala.

“Milan će probati da se vrati, ali mislim da će biti veoma teško jer su Juventus i Roma mnogo bolje ekipe, imaju više kvalitetnih igrača, tako da će Milanu biti teško da se primakne vrhu tabele, a tu je i Napoli. Vidjećemo, nadam se i navijam… Milan će možda moći da bude među prvih pet ekipa, što bio bio uspjeh za njih ove sezone”, rekao je nekadašnji fudbalski as koji je u Italiji dobio nadimak Genije.

Savićević prati dešavanja i u srpskom fudbalu, posebno u Crvenoj zvezdi, sa kojom je osvojio svoj prvi pehar Kupa šampiona.

“Crvena zvezda je napravila taj jedan kiks u prvenstvu, sad je derbi u subotu i tu može pobjedom da se napravi veliki korak. Prvenstvo je dugo, neizvjesno, ima još dosta bodova u igri i Zvezda ima dosta šansi da se vrati u ravnopravnu borbu za titulu”, smatra Savićević.

Govoreći o nastupu reprezentacije Srbije u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Jermenije, Savićević je rekao da se, kada se sagleda čitav tok utakmice, može reći da je Srbija na kraju, ipak, osvojila jedan bod, a ne izgubila dva.

“Reprezentacija Srbije je u prvom poluvremenu imala tu veliku šansu kada je Ivanović, ne znam ni ja kako, uspio da iz one blizine prebaci loptu preko gola. Da je tada postignut gol vjerovatno bi se utakmica okrenula u drugom pravcu. Poslije toga je Srbija imala sreću da golman Stojković napravi dvije čudesne intervencije odbranivši penal i da na kraju Srbiji ipak donese bod”, rekao je Savićević koji nije želio da odgovara na pitanja vezana za fudbalsku reprezentaciju Crne Gore i za crnogorski fudbal.

Savićević je danas boravio u Novom Sadu gdje je kao ambasador “Ture trofeja” u organizaciji UniCredit banke Srbije bio promoter pehara Lige šampiona, koji će do nedjelje biti u Srbiji.

Sutra će “ušati pehar” imati priliku da vide građani Niša, a nakon toga se najvrjedniji trofej u klupskom fudbalu seli u Beograd gdje će boraviti naredna 3 dana.