Sarajevski zmaj podrška “zmajevima” u Brazilu

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] U bašti jednog sarajevskog lokala smjestio se veliki zeleni zmaj, ogrnut bh. zastavama kao znak podrške reprezentaciji Bosne i Hercegovine koja učestvuje na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Vlasnik lokala Amir Andelija, u razgovoru za Anadolu Agency (AA), kazao je kako je zmaj postavljen u srijedu, 10. juna, u čast bh. fudbalskih reprezentativaca.

Andelija je dodao da je zmaj ručne izrade, a napravio ga je sa svojim prijateljima. On je istakao kako mu je za izradu zmaja bilo potrebno dvadesetak dana, a pravili su ga od betona, rezali, oblikovali, i sve prema sopstvenoj ideji.

Zmaj je na kraju obojen u zelenu boju, a tokom prvenstva će imati zadatak da pokaže koliko su jaki bh. reprezentativci, “zmajevi”.

Andelija tvrdi da je zmaj u njegovoj bašti prvi od Kine naovamo. Ističe kako se njegov razlikuje od svih ostalih.

“Ko kaže da se zmaj ne može dresirati? Mi smo svog naučili i kad da bljuje vatru”, rekao je Andelija kroz smijeh, regulišući vatru iz zmajevih usta daljinskim upravljačem.

Želja mu je, kaže, da se po povratku iz Brazila sa prvenstva svi “zmajevi” uslikaju pored njegovog zmaja, a tvrdi i kako su pojedini bh. reprezentativci već njegovi gosti.

Andelija je naveo i kako je slika zmaja već poslata u Brazil, kako bi bh. “zmajevi” vidjeli da ih jedan sličan njima bodri i u BiH.

Tokom prvenstva Andelija je istakao kako će u njegovom lokalu biti upriličene i projekcije utakmica.

Na 20. Mundijalu u Brazilu bh. reprezentacija će prvi susret odigrati u nedjelju, 15. juna, u ponoć po srednjeevropskom vremenu.