Rusi spremaju Mundijal iz snova (FOTO)

[dropcap]MOSKVA[/dropcap] Brazil je za organizaciju Svjetskog prvenstva u Brazilu dobio visoke ocjene ali ako je suditi najavama Rusa, Mundijal 2018. će biti još bolji.

Poslije 12 godina domaćin planetarne smotre biće jedna evropska država. Odmah po završetku finalnog meča šampionata 2014., predsjednik Vladimir Putin je najavio da se već počelo s radovima na organizaciji i rekonstrukciji stadiona i infrastrukture.

Ono što je sigurno, trebalo bi očekivati da organizacija bude besprijekorna, baš poput one na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, gdje je jedino toplo vrijeme donekle pokvarilo ugođaj.

Utakmice na Svjetskom prvenstvu 2018. igraće se u 11 gradova koji se nalaze u evropskom dijelu Rusije, pa će tako biti izbjegnuta duga putovanja (kao što je to bilo u Brazilu).

Stadioni na kojima će se igrati utakmice nalaze se u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kalinjigradu, Nižnjem Novgorodu, Saransku, Volgogradu, Sočiju, Jekaterinburgu, Kazanju, Samari i Rostovu. Dva stadiona od 12 koji će ugostiti svjetske selekcije nalaze se u prestonici.

Neki od ovih stadiona su već izgrađeni, kao što je onaj u Sočiju, dok će drugi biti renovirani, a treći izgrađeni ponovo iz temelja, sve kako bi zadovoljili standarde FIFA.

rusija_sp2018a

Čuveni “Lužnjiki” u Moskvi je već renoviran, a u to je uloženo 800 miliona dolara.

Kad su u pitanju poteškoće koje bi mogli da imaju navijači, ali i nacionalni timovi, ministar sporta Vitalij Mutko tvrdi da će se u Rusiju za vrijeme šampionata svijeta ulaziti samo uz pasoš, bez potrebe za vizom.

U Rusiji će se potruditi da Svjetsko prvenstvo bude upamćeno, pa su već krenuli u izgradnju ostale infrastrukture.

Što se tiče problema geografske razdaljine između gradova u kojima će se igrati utakmice, planirano je da se naprave ultrabrze pruge, a obećana su i besplatna putovanja vozom i autobusom. Do početka Mundijala bi trebao da bue izgrađen i novi aerodrom u Rostovu. Rusi su najavili uvođenje novih hibridnih vozova za metro.

Ono što možda najviše zanima ljude je koliko će koštati organizacija Mundijala i da li će on biti skuplji nego prethodni. Premijer Dmitrij Medvedev je nedavno najavio da će organizacija utakmica koštati oko 20 milijardi dolara, što je 9 milijardi više nego u Brazilu.

Na izgradnju i renoviranje stadiona biće utrošeno duplo 50 odsto više novca nego u Brazilu, a dovoljno je reći da će jedno sjedište na tribinama biti plaćeno 11.600 dolara. S obzirom na to da su Rusi potrošili 51 milijardu dolara na organizaciju ZOI u Sočiju, trebalo bi očekivati da će suma uloženih sredstava biti sigurno mnogo veća.

Nije tajna da mnoge svjetske države baš ne gledaju blagonaklono na činjenicu da će se sljedeća planetarna smotra održati u Rusiji i da se pokušava na različite načine izvršiti pritisak da se država domaćin promijeni. Naročito je to došlo do izražaja nakon događaja u Ukrajini.

Takođe, na internetu se pojavila peticija da se Svjetsko prvenstvo izmjesti zbog antigej zakona koji su doneseni u Rusiji i kršenja prava gej orijentisanih osoba. Međutim, veoma su male šanse da FIFA podlegne takvim pritiscima, prije svega jer izbjegavaju da miješaju politiku jedne zemlje u fudbal.