Portugalcima kriv Mažić

[dropcap]SALVADOR[/dropcap] Članovi portugalske reprezentacije optužili su srpskog arbitra Milorada Mažića da je bio pristrasan u meču ove selekcije i Njemačke, dok svjetski mediji smatraju da je Srbin dobro obavio posao.

Mažić je prvo dosudio penal za Nijemce kada je Žoao Pereira srušio Marija Gecea, a nedugo zatim dao direktan crveni karton defanzivcu Pepeu, nakon što je glavom udario Tomasa Milera.

“Sudija je bio vrlo pristrasan i sudio je u korist našeg rivala. To se dogodilo u slučaju kada je svirao penal, a potom i kad je isključio Pepea. I to nisu bile njegove jedine greške. Svi pravimo greške, ali ono što se dogodilo u prvom poluvremenu bitno je uticalo na konačan ishod i stavilo nas u neravnopravan položaj. Isključenje je bilo isforsirano. Ne znam da li je to zbog Pepeove ‘reputacije'”, rekao je Paolo Bento, selektor Portugala.

Sličnog razmišljanja je i defanzivac Rikardo Košta, koji je naveo da su “ključne bile greške sudije, pogotovo protiv tima kakav je Njemačka”.

I najbolji igrač svijeta Kristijano Ronaldo bio je ljut, pa je tako u nekoliko navrata imao žestoke verbalne duele s Mažićem, a nakon što ovaj nije dosudio penal poslije starta nad Ederom, on ga je jurio po terenu i unio mu se u lice.

Na ove optužbe su reagovali svjetski mediji, koji smatraju da je Srbin dobro obavio posao i da Portugalci moraju gledati svoju igru.

“Realno je da su Portugalci sami sebe doveli u tešku poziciju. Većina sudija bi dosudila penal koji je svirao Mažić. Moglo bi se reći da defanzivac Portugala nije bukvalno povukao Gecea na travu, ali je koristio ruke kako bi ga spriječio u napadačkoj akciji. Situacija kada je Pepe isključen je još jasnija. Pepe je dozvolio sebi da presuđuje i gura glavu na protivnikovo lice. Sudija je to vidio kao udaranje glavom”, navodi se u tekstu engleskog lista “Gardijan”.

Meireleš

Poslije meča Njemačka – Portugal pojavila se fotografija na kojoj se činilo da vezista “crveno-zelenih” Raul Meireleš pokazuje srednje prste Miloradu Mažiću.

Nakon toga se oglasila Fudbalska federacija Portugalije (FPF).

“Odbacujemo sve spekulacije koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da je Raul Meireleš na nekorektan način gestikulirao dok je Pepeu pokazivan crveni karton. Gestikulacija je bila namijenjena saigraču Brunu Alvešu, sa željom da se prenesu instrukcije selektora Paula Benta”, navedeno je u saopštenju Fudbalske federacije Portugala.