Policajci mole za trijumf BiH nad Argentinom

[dropcap]GUARUJA[/dropcap] Policija i vojska u Guaruji je u stanju pripravnosti od kako je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine došla u ovaj turistički grad, koji je baza popularnih “Zmajeva” za nadolazeće Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Doslovce, trude se na sve načine pomoći i zaštiti svakog Bosanca i Hercegovca u lijepom, ali i poprilično opasnom gradu na Atlantskom okeanu.

Naprimjer, ukoliko kasnite na trening reprezentacije BiH i zamolite ih da pozovu taksi, prema bh. građanima izuzetno ljubazni policajci u Guaruji bez razmišljanja će vam pomoći. Ne, neće pozvati taksi, već će vas “pod hitno” odvesti do trening kampa ili druge destinacije na koju ste krenuli.

“Vi ste naši dragi gosti i ništa vam ne smije nedostajati u Brazilu i Guaruji. Poštujemo Bosnu i Hercegovinu i respektujemo vaš fudbalski tim. Svi građani Guaruje, pa tako i mi policajci, navijaćemo za BiH tokom Mundijala”, ispričala su dva policajca novinarima iz BiH, Muameru Tanoviću i Bakiru Tiri, te otkrili kako su istinski fudbalski fanatici.

“Fudbal je ovdje sve. Brazil živi za fudbal. Bićemo opet najbolji. Pobijedićemo sve i biti prvaci svijeta u našoj zemlji. Da, to će biti tako, vidjećete”, kaže jedan od policajaca.

Drugi je, uz “spušteni palac” za Lionela Mesija i Argentinu, dodao: “I vi ćete nam pomoći da budemo prvi. I to odmah na startu prvenstva. Molimo vas, Bosno, pobijedite Argentinu. Vi to možete. Ako to učinite mi ćemo vas slaviti. Bićete naši sveci. Morate pobijediti Argentinu. Oni su naši najveći rivali.”

Policija i vojska Brazila u Guaruji pomno prate na svaki korak brojnih kriminalaca iz siromašnih kvartova, kako bi građani BiH i drugi turisti iz svijeta koji ovih dana borave na ostrvu u blizini metropole Sao Paula bili sigurni. U bezbjednosnoj misiji za vrijeme SP naoružani su i “dugim cijevima”, javlja specijalni izvještač Anadolu Agency iz Brazila.