Plata koči saradnju Sušića i Saveza?

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Safet Sušić za ulazak u treći mandat na klupi fudbalske reprezentacije BiH zatražio je značajno veću cifru od dosadašnje mjesečne plate.

O sudbini fudbalskog stručnjaka, pod čijim su vodstvom “zmajevi” izborili prvi i istorijski plasman na jedno veliko takmičenje – Svjetsko prvenstvo u Brazilu, biće raspravljano na sjednici Izvršnog odbora zakazanoj za srijedu u Sarajevu, s početkom u 14 časova, nezvanično saznaju Nezavisne novine.

Čelni ljudi bh. kuće fudbala izbjegavaju da daju bilo kakve konkretne izjave na ovu temu, ali da će novac biti glavna stavka pregovora moglo se naslutiti još nakon povratka iz Brazila, kada je u intervjuu za “Nezavisne” Sušić, između ostalog, rekao da je “ugovor mogao davno produžiti, ali da mora gledati i neke lične interese”.

U protekle četiri godine Sušić je navodno radio za mjesečnu platu od oko 10.000 KM, plus premije. Nezvanično saznajemo da je nekadašnji proslavljeni fudbaler PSŽ-a i Sarajeva ovog puta zatražio svotu koju u bh. kući nisu u stanju isplatiti jer je navodno nekoliko puta veća od dosadašnje.

Nezvanično saznajemo da je Sušić u ovom trenutku puno bliži odlasku nego ostanku jer će mu N/FS BiH ponuditi novi ugovor, ali cifra će biti značajno niža od one koju on hoće.

“Jedno je sigurno… Ako se u srijedu i ne dogovore sa Sušićem, neće biti imenovano nijedno novo ime. Rezervna opcija sada zvanično ne postoji”, kaže dobro upućeni izvor “Nezavisnih”.

Javnost je minulih dana po pitanju nasljednika bila najviše zagrijana za Vahida Halilhodžića. On je u nedjelju potvrdio da napušta dužnost selektora Alžira uprkos molbi naroda i predsjednika te zemlje da ostane. Ipak, umjesto bh. tima, s odmora na hrvatskoj obali poručio je da razmatra ponudu jednog velikog evropskog kluba.

Zato mnogi kao logičnu opcija smatraju Dušana Bajevića. Iako je “princ sa Neretve” nedavno izjavio da o tome ne razmišlja, jer BiH ima selektora, u slučaju konačnog razlaza na relaciji Sušić – N/FS BiH situacija bi se mogla promijeniti.

Istovremeno, na konačan rasplet nestrpljivo čekaju i Sušićevi potencijalni novi poslodavci. Kako javljaju azijske agencije, ozbiljan interes već je pokazao Fudbalski savez Irana. Nakon odlaska portugalskog stručnjaka Karlosa Keroša, za nasljednika se, osim Sušića, spominje i Brazilac Karlos Albert Pareira.